Muurschildering als ode aan Leeuwarder levertraanfabriek

15 aug 2018 - 19:00

Als je woensdag of donderdag door de binnenstad van Leeuwarden loopt, in de buurt van de Fryske Akademy, dan heb je kans om restauratieschilder Gerard Buising aan het werk te zien aan een muurschildering met het logo van levertraanfabriek Draisma van Valkenburg. Dat bedrijf produceerde van 1855 tot 1974 flessen met Noorse levertraan. Eerst op de Brol aan de Kelders, later aan de Doelestraat in Leeuwarden.

ONLINE Levertraan muorreskildering

Wie is er in de vorige eeuw niet groot mee geworden? Elke dag een flinke lepel met levertraan. Het zou helpen tegen allerhande ziektes en kwalen. Ad Fahner, bestuurslid van het Leeuwarder genootschap Muurtaal, kan er in elk geval over meepraten. "Nou was dat heel vies hoor, dat levertraan. Ik heb het vroeger zelf ook wel gehad. Dan moest je je neus dichtknijpen om er een schepje van binnen te krijgen. En dan daarna nog een suikerklontje of een pepermuntje van je moeder om de smaak weg te krijgen."

Bestjoersleden fan genoatskip Muurtaal sjogge nei it skilderwurk fan Gerard Buising - Foto: Omrop Fryslân, Froukje Sijtsma

Noorse levertraan

In 1970 verkocht de Leeuwarder levertraanfabryk nog 600.000 flessen met levertraan, afkomstig van de lever van Noorse kabeljauw. Vier jaar later sloot het de deuren, toen vitaminepillen steeds meer in opkomst kwamen. Het genootschap Muurtaal heeft zich de laatste twintig jaar ingezet om die vergeten stukjes historie van Leeuwarden weer zichtbaar te maken. De muurschildering aan de Doelestraat is de vijftiende in de serie.

Gerard Buising skilderet de letters - Foto: Omrop Fryslân, Froukje Sijtsma

Reportage met Ad Fahner (genootschap Muurtaal) en restauratieschilder Gerard Buising

(Advertentie)
(Advertentie)