LIVE: SKS probeert nieuwe sleepstart bij Lemmer

15 aug 2018 - 13:22

De SKS wil één van de wedstrijden bij Lemmer graag met een sleepstart beginnen. Dat zou bij Woudsend al, maar toen kon het niet doorgaan omdat het te hard waaide. In de baai bij Lemmer wordt woensdag windkracht vier voorspeld. Als de sleepstart mislukt, wil de SKS het donderdag opnieuw proberen. De wedstrijdcommissies hebben daarom de sleepstart opgenomen in de plaatselijke bepalingen.

Bij een sleepstart starten de skûtsjes achter elkaar, in een lange sleep. Als het startschot klinkt, gaan de trossen los en worden de zeilen gehesen. De laatste keer dat er een sleepstart was, was in 2016 bij Earnewâld. Als het te hard waait, of als de golven te hoog zijn, is een sleepstart niet mogelijk. Dan drijven de skûtsjes op elkaar voordat ze de zeilen omhoog hebben.

Een sleepstart moet de skûtsjes die bij Earnewâld een gunstige startpositie hadden compenseren. Die wedstrijd is niet doorgegaan. De schippers hadden geloot om de startvolgorde te bepalen. Skûtsjes die bij Earnewâld vooraan lagen, begonnen een dag eerder achteraan, bij de wedstrijd op De Veenhoop.

Klassementsleider Earnewâld begint bijna helemaal achteraan, net als Grou. Dat skûtsje staat in het klassement op de derde plek. Heerenveen mag als vierde starten.

De startfolchoarder op De Feanhoop en by Earnewâld - Foto: Omrop Fryslân

Wedstrijdleider Jaap Frankema over de sleepstart

Het kan zijn dat de wedstrijd bij Lemmer eerder begint dan om twee uur. Dat hangt ervan af hoe lang het duurt om de sleep te formeren. Als het mislukt, of als de sleep breekt, komt er geen nieuwe sleepstart, maar een reguliere startlijn.

In de top van het klassement is het nu razend spannend. Earnewâld staat nog eerste, met 26,9 punten. Heerenveen is tweede, en Grou derde. Die skûtsjes hebben beide 28,8 punten. Met een gelijke stand telt de uitslag van de laatst gezeilde wedstrijd. Lemmer en Akkrum staan op de vierde en vijfde plaats, beide met 36 punten.

Online zendt Omrop Fryslân het skûtsjesilen live uit, met commentaar van Freark Wijma en Eelke Dijkstra. In Fryslân Hjoed is 's avonds een analyse te zien. En om 21:00 uur is er een uitgebreid wedstrijdverslag op TV.

(Advertentie)
(Advertentie)