Niet zwemmen in Dokkumer Grutdjip

15 aug 2018 - 09:07

De waterkwaliteit van het Dokkumer Grutdijip is tijdelijk veel minder. Wetterskip Fryslân adviseert om de komende dagen niet te zwemmen in het water tussen Dokkum en het Lauwersmeer.

Foto: De Vries Media

Door een ondergrondse leidinglekkage in de rioolwaterzuivering Dokkum, is zuiveringsslib in het Dokkumer Grutdjip terecht gekomen. Op maandag 13 augustus werd het lek ontdekt, waarna het gelijk is gerepareerd.

Op basis van de eerste analyse adviseert Wetterskip Fryslân uit voorzorg om de komende dagen niet te zwemmen in het Dokkumer Grutdjip tussen Dokkum en het Lauwersmeer. En ook het water niet te gebruiken als drinkwater voor vee. Het water wordt nu zo veel als mogelijk doorgespoeld.

Wetterskip Fryslân verwacht dat het negatieve effect op de waterkwaliteit beperkt is. Dit komt omdat het veel heeft geregend, waardoor het slib verdund in het oppervlaktewater terecht is gekomen. De verwachting is dat de bacteriën uit het slib met de huidige watertemperatuur niet langer dan drie dagen overleven. Wel zijn er extra monsters genomen om de waterkwaliteit te volgen. De resultaten hiervan zijn aan het eind van deze week bekend.

Vanwege de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden meet Wetterskip Fryslân nu op extra punten in Dokkum de waterkwaliteit.

Egbert Berenst fan Wetterskip Fryslân

Foto: De Vries Media
(Advertentie)
(Advertentie)