Verwilderde katten mogen nog steeds worden afgeschoten

14 aug 2018 - 20:44

Verwilderde katten in Fryslân mogen nog steeds afgeschoten worden, zo heeft de provincie bepaald. De katten die weggelopen zijn of die in de natuur ter wereld gekomen zijn, zijn schuw, mensen willen ze niet hebben en de dieren kunnen ook niet in een asiel terecht. Stray Animal Foundation Platform maakt zich hard voor deze groep katten. Het platform wil de dieren steriliseren of castreren en vervolgens terugzetten in de natuur. Vorig jaar dienden het platform een verzoek in bij de provincie Fryslân tegen het afschieten van de katten. En nu, een jaar later, wijst de provincie dat verzoek af.

Foto: -

Sinds vorig jaar mogen provincies zelf bepalen of verwilderde katten wel of niet worden gesteriliseerd of gecastreerd. Voor die tijd golden er landelijke regels. Fryslân is niet de enige provincie die er een jaar over heeft gedaan om een besluit te nemen over het verlenen van een vergunning. Groningen en Limburg moeten nog een besluit nemen over de aanpak van verwilderde katten. De andere provincies hebben wel toestemming verleend voor sterilisatie of castratie van katten die zonder baasje in de natuur leven. Nadat de dieren 'geholpen zijn', worden ze teruggezet in de natuur.

De provincie Fryslân is voor het doodschieten van de katten, om zo schade aan fauna, vooral bij jonge (weide)vogels die nog in de nesten zitten, te voorkomen. Daarnaast gaat van de aanwezigheid van de verwilderde katten een sterk verstorende invloed uit op andere diersoorten, aldus de provincie.

Isabelle Sternheim van Stray Animal Foundation Platform is teleurgesteld over het besluit van de provincie Fryslân. Allereerst omdat de provincie pas na een jaar op het verzoek reageert, maar daarnaast ook omdat zij vindt dat het afschieten van dieren niet meer van deze tijd is: "De dieren vallen tussen wal en schip. Als we willen dat er geen wilde katten meer zijn, moeten we tegengaan dat ze zich kunnen voortplanten." Sternheim wijst eigenaren van katten erop dat het erg belangrijk is de katten onvruchtbaar te maken.

Luister naar de bijdrage (1)

Luister naar de bijdrage (2)

(Advertentie)
(Advertentie)