Rookbeleid MCL voorbeeld voor ziekenhuizen in binnen- en buitenland

14 aug 2018 - 11:18

Dertig ziekenhuizen zijn bij het Medisch Centrum Leeuwarden op bezoek geweest om te praten over het rookbeleid. Ziekenhuizen uit onder andere Groningen, Rotterdam, zen zelfs één uit België hebben naar het beleid van het MCL gekeken.

Smookbelied MCL - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Het MCL is in januari begonnen met het nieuwe rookbeleid. Op het terrein van het ziekenhuis mag niet gerookt worden, ook niet op het parkeerterrein. "We hebben buitenportiers die mensen aanspreken," zegt Frits Mostert van het MCL. Het beleid pakt goed uit, want er wordt al veel minder gerookt, zegt hij. "We vinden nog wel eens een peuk, maar we zijn tevreden."

Er zijn ook borden neergezet, en er worden flyers uitgedeeld. "Patiënten die roken, reageren in het algemeen goed op het beleid. Als een buitenportier een patiënt aanspreekt, dan gaat de peuk meestal wel uit," zegt Mostert.

Smookbelied MCL foarbyld foar sikehuzen

De ziekenhuizen die bij het MCL langskomen om te praten, zijn onder de indruk van het beleid, zegt Mostert. Sommige ziekenhuizen hebben het lastiger dan het MCL. "Het ziekenhuis van Rotterdam zit bijvoorbeeld tegen de straat aan, en naast een universiteitsgebouw. Een rookvrije straat is weer een stap verder," zegt Mostert. "Uiteindelijk moet het gewoon worden. Bij een ziekenhuis wordt niet gerookt."

Trefwoorden: 
Leeuwarden roken MCL ziekenhuis
(Advertentie)
(Advertentie)