Laatste dag Karen Bies in Belmullet: "Ik heb contacten voor het leven gemaakt"

13 aug 2018 - 21:41

Het is alweer de laatste dag van schrijfster en programmamaker Karen Bies in het dorpje Belmullet, dat in het westen van Ierland ligt. Karen Bies werd begin april uitverkozen door Oare Wurden, een uitwisselingsproject voor schrijvers in kleine Europese talen.

Karen Bies yn Ierlân - Foto: Facebook Karen Bies

"Maandag is mijn laatste dag in Belmullet, maar ik ga nog niet naar huis. Ik ga een paar dagen naar Dublin, dus ik moet wel afscheid nemen van dit dorp", vertelt ze.

Belmullet is een dorpje van ruim duizend inwoners aan de west-Ierse kust. "Eerst denk je: wat is daar nou te beleven? Maar ik heb veel mensen leren kennen in het dorp. Gewoon gesproken, op pad geweest, rondgereden. Ik voel me hier behoorlijk thuis. Ik ben heel wat te weten gekomen over de Ierse manier van leven en daar was ik ook naar op zoek. Ik ga de mensen hier missen."

Karen Bies over haar ervaringen in Belmullet

De opdracht voor Karen Bies in het uitwisselingsproject is dat ze een verhaal schrijft. En daarvoor haalt ze onder meer inspiratie uit wat ze in Belmullet meemaakt en hoort. "Ik ga hier vaak even naar de pub. Daar kwam ik een stel tegen, we raakten aan de praat. Ze vertelden me dat ze de vrijdag erop gingen trouwen. Ik vertelde dat ik ook met een trouwerij bezig ben in mijn verhaal. Toen nodigden ze me uit voor de trouwerij. Nu ben ik vrijdag op een echte Ierse bruiloft geweest. Dat was echt geweldig. Het was met 200 mensen en het duurde van twee uur 's middags tot vier uur 's nachts. Dat gaat me echt bijblijven."

Ik heb hier vooral veel gedaan, gezien en gesproken.

Karen Bies

Over haar opdracht: "Ik schrijf eerst een verhaal. Dat is ook de basis voor het boek voor jongeren, dat ik maak. Dat doe ik gewoon thuis, hoor. Maar ik heb hier genoeg contacten opgedaan om daar verder mee te kunnen. En ik hoop ook dat het een filmscript kan worden."

Contacten voor het leven

"Maar ik heb hier vooral veel gedaan, gezien en gesproken. Ik heb contacten voor het leven opgedaan."

"Alle mensen op die trouwerij vroegen natuurlijk ook: 'kom ik ook in jouw boek voor?' Ik heb ze beloofd dat ik, als het boek af is, het hier in Belmullet presenteer."

(Advertentie)
(Advertentie)