Waterschap heft per direct het beregeningsverbod op

Wetterskip Fryslân heft het beregeningsverbod per direct op. De neerslag van de afgelopen dagen is heel geleidelijk gevallen, en goed in de grond opgenomen. Dat was tegen de verwachting in. Het waterschap kon daardoor het grootste deel van het regenwater goed in de 'polders' vasthouden. Het beregeningsverbod werd op 26 juli ingesteld.
© ANP
Bovendien zorgen de bewolking en de lagere temperaturen voor minder verdamping. Omdat de watervraag vanuit de agrarische sector afneemt, is het watersysteem in balans. Daardoor is het beregeningsverbod niet meer nodig.
Jan van Weperen van Wetterskip Fryslân
"We hadden het beregeningsverbod vorige week al deels versoepeld", zegt Jan van Weperen van Wetterskip Fryslân. "Maar de hoeveelheid regen, gemiddeld 45 millimeter in de provincie, heeft er toch voor gezorgd dat we voldoende water in de systemen hebben."
"Toen we te weinig water in ons systeem kregen, hebben we op sommige plekken extra gehekkeld. Dat heeft zonder meer geholpen. Dat helpt zowel bij de aan- als bij de afvoer van het water."

Goed aan het verbod gehouden

Iedereen is goed met het verbod omgegaan, zegt Van Weperen: "Het is bijzonder positief geweest hoe boeren in Fryslân zich aan het beregeningsverbod hebben gehouden. En omdat men zich er goed aan hield, konden we een verruiming van beregeningstijd doorvoeren. En daarom hebben we nu ook geen dag langer gewacht. Vanmiddag om 17.00 uur hebben we de beslissing genomen om het op te heffen."
Voor eind vorige week werden stevige buiden voorspeld. Dat zou dat niet goed zijn, want dan slaat de grond dicht en wordt water niet goed opgenomen. Sloten en vaarten zorgen dan voor een snellere afvoer van het water. Maar omdat het water geleidelijk viel, kon het beter in de grond dringen.

Waterkwaliteit

Door de lagere temperaturen, wordt ook het water wat kouder. Dat heeft mogelijk een positief effect op de kwaliteit van het water. Op sommige locaties is de afgelopen weken blauwalg gevonden. Het water wordt iedere twee weken gecontroleerd, maar vanwege de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden komt er een extra kwaliteit.
Tineke de Vries van LTO Noord