"Right foot up, left foot down", Bart Bendie kan het wel dromen

13 aug 2018 - 07:31

Al dagen is yogaleraar Bart Bendie uit Leeuwarden aan het oefenen met de Reuzen van Royal de Luxe. Hij mag, samen met een paar anderen, de rechterknie van de Duiker bedienen. "We hebben net de zaterdagavond geoefend. Met tranen in mijn ogen heb ik er naar staan kijken."

Facebookberjocht Bart Bendie - Foto: Facebook

Bendie meldde zich begin dit jaar aan als vrijwilliger voor Culturele Hoofdstad. Bij de infoavond over de Reuzen wist hij het direct. Hij moest en zou meehelpen bij de Reuzen. En tot nu toe heeft hij geen spijt, ook al is hij al dagen aan het oefenen. "Dan ben ik een man van 48 jaar, en dan denk ik: "Ja, met poppetjes spelen? Maar het is fantastisch!"

Verslaggever Lennie Bronsveld praat met Bart Bendie

"Groots wordt het sowieso"

Bendie staat samen met een vriend en nog vijf andere koppels klaar om de rechterknie te bedienen. Ze springen van een bordes om de knie omhoog te laten komen. Wanneer ze het touw loslaten, gaat de knie weer omlaag. Dan klimmen ze weer naar boven. Als de linkerknie dan ook weer omhoog is gegaan, is het aan het volgende koppel om omlaag te springen. Een minuut late is Bendie weer aan de beurt.

Per minuut heb ik misschien maar 10 seconden om rond te kijken.

De rechterknie van de Duiker

Zenuwachtig is Bendie niet voor komende vrijdag, zaterdag en zondag. Daar heeft hij ook geen tijd voor. "Het punt is, ik ben zo bezig met mijn taak. Ik spring van het bordes af, dan moet ik nog iets doen. Dan loop ik terug. En op het moment dat ik weer naar boven geklommen ben, dan ben ik weer aan de beurt. Per minuut heb ik misschien maar 10 seconden om rond te kijken. En als ik me dan voorstel dat er duizenden mensen naast de weg staan te kijken. Tja, ik sta tussen een reus. Mensen zien mij niet. Ik ben bang dat het als een schim aan mij voorbij trekt en dat ik 's avonds op tv moet gaan kijken hoe het er nou uiteindelijk uit heeft gezien."

(Advertentie)
(Advertentie)