Omrop TIP: Buro de Vries live in Hantum

11 aug 2018 - 10:32

Noordoost-Fryslân is een van de regio's die het meest last heeft van de krimp. Toch blijkt dat het dorp Hantum daarop een uitzondering is. De bevolking is daar de afgelopen tien jaar juist met 12% gegroeid. Hoe kan dat? En wat is daarbij de invloed van het eigen dorpsprogramma 'Hantum Vitaal' waarin verwaarloosde huizen worden opgeknapt? Buro de Vries zoekt het zondag uit in een live radioprogramma vanaf het terras van het café De Terp. Wat is het geheim waarom mensen van buiten naar het dorp toe komen, en daar investeren in kostbare verbouwingsplannen? Dorpsbewoners en nieuwkomers vertellen hun verhaal.

Boeddhisme

Hantum heeft ook een opmerkelijke band met het boeddhisme. Net buiten het dorp staat zelfs een echte Stoepa, de "Karma Deleg Chö Phel Ling". Een stoepa is een bouwwerk waar relieken van een boeddhistische heilige in ondergebracht zijn, en éénmaal ingewijd ook nooit meer mag worden afgebroken. Wij gaan op bezoek bij de Stoepa en gaan na waarom nu Hantum de plaats is waar deze Stoepa is komen te staan. En is er een link met de groep hippies die in de jaren '70 in Hantum neerstreek?

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Multifunctioneel centrum

Verder staan we in Hantum nog stil bij de jarenlange strijd voor een eigen multifunctioneel centrum. Dit was echter zonder succes, waardoor het oude dorpshuis maar weer moet worden opgeknapt. Ook hebben we het over de mogelijkheden om in het dorp als toerist te verblijven.

Het eigen shantykoor zal live voor ons zingen, en het koor zal uitleggen waarom zelfs advocatenkantoor Anker & Anker zich met de koornaam bemoeide; en wij zoeken uit waarom het dorp zijn eigen bos wil 'opeten'.

Buro de Vries is er zondag tussen 11 en 13 uur vanaf het terras van café De Terp.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster
Trefwoorden: 
LF2018 Buro de Vries Hantum BdV
(Advertentie)
(Advertentie)