Harkemase Boys krijgt met gps-robot Friese primeur

10 aug 2018 - 19:11

Het kalken van de lijnen op een voetbalveld is nu vaak het werk van vrijwilligers die dit al jaren met veel aandacht doen, maar daar komt verandering in. Harkemase Boys heeft de primeur in Fryslân met een gps-machine die dat werk overneemt.

Gert Jan Hilarus mei de kalkrobot - Foto: Omrop Fryslân, Andries Bakker

Gertjan Hilarius met de gps-robot op De Bosk

Deze nieuwe methode moet de toekomst worden. Het scheelt de clubs een hoop werk en dus tijd. Gertjan Hilarius uit Donkerbroek heeft als enige in Nederland zo'n apparaat. "Het eerste wat we moeten doen is de vier hoeken van het veld uitmeten", legt hij uit.

"Als we die vier hoekpunten hebben is de machine kaar voor het belijnen. Het rijdt dan van de ene naar de andere hoek."

160 euro

De kalk in de machine wordt verzorgd door Eize Linstra. "Ik had er een paar maanden geleden al over gehoord, dat ze het hier in Nederland zouden gaan introduceren. Toen heb ik contact gezocht met de eigenaren. Ik lever zelf de kalk aan de meeste voetbalclubs in de drie noordelijke provincies. Het lijkt me wel wat om de clubs hiermee te helpen."

Linstra heeft het druk met de aanvragen. "Het kost de clubs 160 euro, exclusief btw. Mijn agenda is al vol. Er staan zo'n 40 à 50 velden in die we van kalk gaan voorzien."

Foto: Omrop Fryslân, Andries Bakker

"We zijn de enigen in Nederland die zo'n robot heeft", zegt Hilarius. "Bij de professionele clubs proberen we wel eens één te slijten. Aan de amateurclubs verhuren we de machine, zodat zij het wat makkelijker hebben."

Vrijwilligers zijn steeds moeizamer te vinden, volgens Linstra. "Het zijn bijna allemaal 65-plussers die het doen. Die oude garde houdt er op een gegeven moment mee op. De aanwas is niet groot, hoor ik vaak. Dan is dit een uitkomst."

Update in Denemarken

Het was de bedoeling dat de gps-machine vrijdag de lijnen zou uitzetten op sportpark De Bosk, maar dat gebeurde niet. "Het apparaat komt uit Denemarken", zegt Hilarius. "Daar hebben ze woensdag een update gedaan en nu laadt het de beelden niet."

Maandag proberen ze het weer. Dat is nog op tijd, want volgende week zaterdag speelt Harkemase Boys de eerste thuiswedstrijd van het seizoen.

Harkemase Boys wordt dan de tweede voetbalclub in Nederland waar de lijnen op deze manier worden uitgezet. GOMOS in Norg had de landelijke primeur.

(advertinsje)