LTO is blij met droogtemaatregelen van minister van Landbouw

10 aug 2018 - 16:35

LTO Nederland is blij met de maatregelen die de minister van Landbouw vanwege de droogte willen inzetten. De organisatie is er met name over te spreken dat Carola Schouten in groot deel van de adviezen van LTO heeft overgenomen.

Carola Schouten - Foto: ANP

Zo mogen boeren bijvoorbeeld twee weken langer bemesten en krijgen ze de mogelijkheid om ook na september opnieuw gras te zaden. De minister wil ook dat er een uitgebreide evaluatie komt van de wateraanvoer en de beregeningsmogelijkheden. De EU moet nog wel akkoord gaan met een aantal maatregelen.

Financiën

Het is nog niet duidelijk hoe groot de financiële gevolgen van de droogte dit jaar zijn. Volgens LTO zullen een aantal boeren en akkerbouwers waarschijnlijk als gevolg van de lagere opbrengsten en de hogere kosten moeilijkheden met de liquiditeit krijgen. LTO is nog in gesprek met het ministerie van Financiën, de banken en verpachters om hier een oplossing voor te vinden.

Brede Weersverzekering

Boeren hebben de mogelijkheid zich te verzekeren tegen de gevolgen van extreem weer. Het gaat dan om de Brede Weersverzekering. Doordat de kosten van zo'n verzekering hoog zijn, net als het percentage van het eigen risico, hebben maar zo'n 2.000 bedrijven zo'n verzekering afgesloten.

Dat is sa'n 10 procent van het totaal aantal boeren. Ook hierover wil LTO nog in gesprek. Met name de belasting van 21 procent die op de verzekering zit, zou volgens de landbouworganisatie moeten worden afgeschaft. Ook dit zal met het ministerie van Financiën moeten worden geregeld.

Trefwoorden: 
LTO droogte landbouw boer
(advertinsje)