VIDEO: Wie zijn de kanshebbers op het FK fierljeppen?

10 aug 2018 - 16:06

In Winsum wordt sinds 1957 het Fries kampioenschap fierljeppen gehouden. Het FK is voor fierljeppers vergelijkbaar met de PC in het kaatsen. Zaterdag is het weer zover. Omrop Fryslân kijkt vooruit.

Bij de mannen is Nard Brandsma de grote favoriet. Hij is titelhouder. Vorig jaar won hij met 20.72 meter zijn eerste Sulveren Pols. Dit seizoen scherpte hij zijn persoonlijk record aan met 21.54. Hij voert ook het klassement aan en dus is hij de te kloppen man.

Een belangrijke uitdager is Thewis Hobma. Hij pakte in 2011 met 20.83 zijn eerste en tot nu toe enige titel. Dat jaar won hij ook het Koningsljeppen. Dat deed hij dit jaar ook...

En wat kan Oane Galama? Hij schreef in 2016 historie met een reuzensprong: 21.08 meter. Daarna emigreerde hij naar Nieuw-Zeeland, maar nu is hij even terug. Kan hij misschien verrassen?

Een andere deelnemer die al een keer het verst van iedereen ljepte op het FK is Hannes Scherjon. Als junior ljepte hij in 2006 naar 19.69 en toen won hij dus de Sulveren Pols.

Een van de kandidaten voor de Sulveren Pols van dit jaar is ook Freark Kramer. De junior ljepte dit jaar al meerdere keren verder dan de senioren.

Vrouwen

De laatste winnaars bij de vrouwen zijn er dit jaar niet bij. Vorig jaar pakte Klaske Nauta haar tweede Friese titel. Daarna ging ze op wereldreis, dus ontbreekt ze dit jaar.

Marrit van der Wal is houdster van het Nederlands record en in 2016 pakte ze haar tweede titel. Deze keer zit ze met een knieblessure aan de kant.

Gezien de laatste uitslagen van dit jaar zijn er meerdere kanshebbers: Anneke Broersma, Sigrid Bokma en Akke Dijkstra hebben allemaal meerdere wedstrijden gewonnen de afgelopen weken.

In het Fierljep Kafee wordt op vrijdag 10 augustus nog meer vooruitgekeken naar het FK Fierljeppen. Vanaf 19.00 uur is dit programma te horen bij Omrop Fryslân op de radio. Het programma is na de uitzending op de radio terug te luisteren op de programmapagina en as podcast.

Zaterdag 11 augustus is het FK Fierljeppen vanaf 13.30 oere uur te volgen bij Omrop Fryslân op TV, radio, Omropfryslan.nl en de Omrop-app.

Trefwoorden: 
fierljeppen Winsum FK
(advertinsje)