Leeuwarder over noodweer Ardèche: "De zwembaden zijn overstroomd"

10 aug 2018 - 15:17

Na noodweer in de Ardèche in Zuid-Frankrijk zijn 1.6000 mensen geëvacueerd. Dat zag ook Leeuwarder Carel Nout, manager bij Zalen Schaaf en nu als villaparkmanager bezig in Frankrijk.

Nout is nu vier weken manager bij Les Rives de l'Ardèche, een villapark met 90 bungalows. Ieder jaar doet hij een project in Frankrijk, als zijn werkzaamheden bij Zalen Schaaf stilliggen. In de regio bij de Ardèche is het al weken heel warm. De hitte is nu even afgestraft, denkt Nout. "Het was telkens boven de veertig graden en dit is een soort afstraffing geweest. Het is nu onbewolkt en dertig graden. Ik plak en zweet niet meer."

Foto: Carel Nout

Nout had het even lastig toen het noodweer los ging. Het begon donderdag al 's nachts met onweer. Nout ging van bed om de WiFi-kastjes eruit te halen, want hij wilde niet dat de mensen op het villapark daar problemen mee zouden krijgen. "Anders klappen ze kapot."

150 millimeter regen

In een paar uur is er volgens Nout wel 150 millimeter regen gevallen. "In Nederland valt er achthonderd per jaar. Het is heel snel gegaan." Het ging bij het villapark zo tekeer dat enkele zwembaden overstroomden. Voor een paar mensen was dat het sein om naar huis te gaan. Maar dat was geen drama, vond Nout. "De mensen die weggingen, zouden toch morgen al naar huis gaan en het is dan Zwarte Zaterdag in Frankrijk. Dus dat begrijp ik wel."

Je zag de kanosluis niet eens meer.

Carel Nout

Er is verder niet veel schade bij Les Rives de l'Ardèche, dat twintig meter hoger ligt dan andere campings. De zwembaden worden door vier bedrijven schoongemaakt, want zaterdag is een belangrijke wisseldag voor het wisselpark. "En dan moet het wel klaar zijn. Er ligt nu veel rotzooi zoals zand en takjes in."

Foto: Carel Nout

Nout vindt het eigenlijk vervelender voor de lokale kanoverhuurder. De rivier Ardèche is op sommige plekken wel drie meter omhoog gekomen. "Er mag nu twee dagen niet worden gekanood. Dat is een fikse schadepost. Je zag de kanosluis niet eens meer door het water."

De rivier die normaal zo rustig en doorzichtig is, veranderde donderdag in een grote modderstroom. De rust is nu terug bij Nout. Hij zat alweer aan de koffie en de strakblauwe lucht is er ook weer.

sa rêstich en trochsichtich is, feroare tongersdei yn in grutte modderstream. De rêst is no werom by Nout. Hy siet alwer oan de kofje en de strakblauwe loft is der ek wer. "Het was even ellendig, maar het valt hier wel wat mee. Er was geen grote storm zoals in andere gebieden en we hoefden gelukkig ook niet te evacueren. Ik hoop nu vooral dat de zwembaden op tijd schoon zijn. Dan gaan we morgen vrolijk verder."

Trefwoorden: 
Ardèche Carel Nout noodweer
(advertinsje)