Vooruitblik op het nieuwe eredivisieseizoen van SC Heerenveen

10 aug 2018 - 10:18

Sportclub Heerenveen trapt vrijdagavond een nieuw eredivisieseizoen af met een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Het is ook meteen de eerste officiele wedstrijd van Jan Olde Riekerink als hoofdtrainer van de Friezen. Met sportverslaggever Roelof de Vries kijken we vooruit op het nieuwe seizoen van Heerenveen.

Roelof de Vries - Foto: Omrop Fryslân

Heerenveen heeft geen geweldige voorbereiding op het seizoen gehad, als je naar de uitslagen kijkt. Hoe staat de ploeg ervoor?

Gezien de resultaten (8-2 verloren van Hoffenheim en 3-1 van Levante) zou je zeggen dat Heerenveen er niet goed voor staat. Een voorbereiding zegt nooit alles, maar we moeten ook niet vergeten dat het niveeau in Nederland zo gekelderd is, dat het niet alles zegt als je wordt weggespeeld tegen zulke ploegen. Het is duidelijk geworden dat de verdediging niet goed staat, en dat er mentaal ook nog wel winst is te halen, want verliezen met 8-2, dat mag nooit.

Jan Olde Riekerink staat dit seizoen voor het eerst voor de groep. Jij hebt hem een paar keer gesproken. Wat voor trainer is het?

Olde Riekering zit er bovenop. Hij is docent, en hij is veel met de spelers bezig. Hij legt het spel op de trainingen geregeld stil. Hij zit ze op de huid, maar deelt ook complimenten uit. De spelers zijn tot nu toe, voor zover ik hoor, heel positief. Maar dat zijn ze in het begin meestal.

In de media reageert Olde Riekerink nog wat wisselend. De ene keer leuk, charmant en grappig, maar de andere keer denk je: 'huh?' Dat hoor ik ook van supporters. Olde Riekerink wil zorgen voor binding, en het stadion weer vol krijgen. Dar zou mooi zijn, maar het wordt nog een hele klus.

Trainer Jan Olde Riekerink - Foto: www.orange-pictures.nl

Er zijn spelers vertrokken, en anderen zijn erbij gekomen. Van wie verwacht je het meest?

Er is niet veel gebeurd bij Heerenveen. Het vertrek van Dumfries kost wel punten. Hij scoorde vier keer, en gaf zeven assists. Floranus us ivergenomen, maar Schmidt lijkt een basisplaats te pakken. Reza Goochannejhad is weg, maar ik denk dat Heerenveen er met Lammers niet minder op is geworden. Ik heb het idee dat hij een echte doelpuntenmaker is, en dat hij een klik heeft met Michel Vlap. De vraag is wel of hij goed genoeg bediend wordt. Mihajlovic en vooral Zeneli zijn vleugelspitsen die vooral voor de eigen actie gaan. Maar om antwoord te geven op de vraag: van Lammers verwacht ik het meeste.

Foto: www.dijksfotografie.nl

De transferperiode duurt nog een paar weken. Wat staat er bij Heerenveen nog te gebeuren?

De overstap van Veerman naar Sankt Pauli is sinds donderdag rond en verder is het nu stil. Dat betekent niet dat er niet meer kan gebeuren. Vooral op het middenveld: Thorsby, Schmidt, Zeneli en Van Amersfoort hebben nog een contract voor een jaar. Als Heerenveen nog wat aan ze wil verdienen, dan moet het nu. Op Schmidt na hebben ze allemaal aangegeven wel uit te willen kijken naar een nieuwe club. Hetzelfde geldt voor Kobayashi. De Japanner heeft nog een optie in zijn contract, dat Heerenveen kan verlengen, maar hij wil ook graag een stap maken. Kobayashi kan geweldig voetballen, maar heeft dat nog te weinig laten zien.

Vorig jaar eindigde Heerenveen als achtste, net genoeg voor deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. Waar hoopt Heerenveen dit seizoen op?

Het halen van de play-offs is weer het doel. Dat zal nog een hele klus worden. Het is nog lastig in te schatten. Hoe goed is Heerenveen? En hoe goed zijn de concurrenten? Na zes of zeven wedstrijden kunnen we er een betere inschatting van maken. De eerste tekenen zijn niet goed, maar om nu te zeggen dat het niets wordt, dat gaat te ver.

De wedstrijd PEC Zwolle - Heerenveen begint om 20:00 uur. De wedstrijd wordt live op de radio uitgezonden met commentaar van Roelof de Vries.

Voorafgaand aan de wedstrijd is het Fierljep Kafee op de radio. Dat programma begjint om 19:00 uur, en duurt een uur.

(advertinsje)