De Reuzen lopen negen routes door Leeuwarden

10 aug 2018 - 00:02

De duiker komt tevoorschijn uit het water bij de Willemskade en het meisje wordt wakker voor het station. Zo beginnen de Reuzen op vrijdag 17 augustus hun tocht door Leeuwarden. De hond Xolo is bijna steeds bij het meisje. De Reuzen lopen tegelijkertijd een aparte route, want ze zijn op zoek naar elkaar.

Vrijdagochtend heeft iedere Reus een aparte route en 's middags nog een keer. Tussendoor houden ze 'siësta' en ook 's nachts slapen de reuzen ergens in Leeuwarden. De duiker brengt de eerste nacht door op het Zaailand en het meisje op het Cambuurplein.

Zaterdag vinden de Reuzen elkaar dan aan het eind van de dag bij het WTC Expo.

Op de laatste dag is er één route met alle Reuzen. Die uitzwaaiparade begint 's middags bij het WTC en gaat halverwege verder over het water, onder andere door de Prinsentuin en over de Dokkumer Ee de stad uit.

Kleine straten

Leeuwarden is geen Montreal, Santiago de Chile of Perth, maar is compact en heeft kleine straten. Dat is voor Royal de Luxe nieuw en een uitdaging. Toch slaan ze de kleine straten in Leeuwarden niet over. Zo gaat het meisje door de Sint Jacobsstraat, een smal stuk van de Nieuwestad naar de Eewal.

Binnenstad afgesloten

Omdat het grootste deel van de voorstelling in de binnenstad plaatsvindt, is die het hele weekend overdag afgesloten voor auto's en fietsers.

Aan de rand van de stad worden fietsenstallingen geplaatst. Bezoekers kunnen de auto kwijt op drie speciale parkeerplaatsen. Daarvandaan rijden pendelbussen naar het centrum. Arriva en de NS zetten extra bussen en extra lange treinen in.

Er worden over het hele weekend tussen de 300.000 en 400.000 bezoekers verwacht.

Omrop Fryslân volgt de eerste voorstelling op vrijdag. Alles is vanaf 10.00 uur live te zien op televisie, de website, de Omrop-app en Facebook. Ook houden we drie dagen lang een liveblog bij.

Trefwoorden: 
LF2018 De Reuzen Royal de Luxe
(advertinsje)