Eigen snelheidsmeter Ouwe- en Nije-Syl helpt goed in eerste week

09 aug 2018 - 07:58

De afgelopen week is er veel minder hard gereden in de kernen van Nieuwebildtzijl op de Nijebiltdyk. Ddat komt door de snelheidsmeter die het dorpsbelang vorige week heeft opgehangen. De meter toont een rode duim aan passanten die harder rijden dan 30 kilometer per uur. Voor mensen die zich aan de snelheid houden is er een groene duim.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Dorpsbelang wil de Bilkerts zo bewust maken van hun eigen rijgedrag. Dat het dorpsbelang uit eigen middelen zo'n snelheidsmeter koopt, geeft wel aan dat hardrijden een probleem is in de streek, zegt voorzitter Wies ter Have van Dorpsbelang Ouwe- en Nije-Syl.

Wies ten Have van Doarpsbelang Ouwe- en Nije-Syl

Doarpsbelang Ouwe- en Nije-Syl wil de meter om de zes weken verplaatsen naar een andere plek waar geregeld te hard gereden wordt. De meter maakt ook filmpjes van de overtreders. Dorpsbelang wil de resultaten bespreken met de mensen die op de dijk wonen waar de snelheidsmeter hing, en zal de gegevens delen met de gemeente Waadhoeke. De 'oude' gemeente Het Bildt heeft de afgelopen jaren stevig in de Bildtdijken geïnvesteerd, maar volgens Ter Have heeft dat er niet toe geleid dat mensen zich beter aan de maximumsnelheid houden.

"Voor dit probleem zijn geen gemakkelijke oplossingen. Als je de weg smaller maakt, kunnen de landbouwvoertuigen er niet meer langs. Verkeersdrempels zijn ook niet erg handig voor grote landbouwmachines. De mensen moeten zich dus zelf beter aan de maximumsnelheid houden." Met hulp van de eigen snelheidsmeter wil het dorpsbelang nu permanent aandacht vragen voor de noodzaak om niet te hard te rijden door de dorpen en buitengebieden.

(advertinsje)
(advertinsje)