Rode vlaggen bij de havens op de Waddeneilanden: er kan geen boot meer bij

08 aug 2018 - 13:42

Het is smoordruk in de jachthavens op de Waddeneilanden. Al meerdere keren moesten de havenmeesters de rode vlag hijsen. Dat betekent dat er geen schip meer bij kan. In de meeste gevallen is het jaren geleden dat dit gebeurde.

Foto: Omrop Fryslân, Jitze de Vries

Verslaggever Arjen Bosselaar is op Ameland

In de jachthaven van Ameland zijn dit jaar 45 procent meer bezoekers dan vorig jaar. Er is plek voor 80 jachten, en 15 grote platbodems.

De meeste havenmeesters noemen het mooie weer als reden voor de drukte. De temperatuur is op de Waddeneilanden net wat aangenamer dan op de vaste wal. Bovendien zijn er op de eilanden geen steekmuggen. Die gedijen alleen op zoet water.

Kleine bootjes en Ibizajoekels

Wat verder opvalt is dat het aantal grote schepen toeneemt. Jachten van 15 meter zijn geen uitzondering meer. "De Ibizajachten komen hier naartoe, het gaat vaak om spiksplinternieuwe schepen. Het zijn joekels, die vaak ook lang blijven liggen," zegt havenmeester Klaas van der Meij van de jachthaven op Ameland.

Het is vooral een teken dat het economisch beter gaat, zegt hij. Op Ameland heeft de rode vlag dit jaar al drie keer gewapperd.

In de haven van Terschelling komen behalve grote schepen ook meer kleine bootjes dan anders. Normaalgesproken durven de schippers van die bootjes de oversteek naar de eilanden niet aan, maar met het mooie weer van de afgelopen tijd, en de matige wind, doen ze het dit jaar wel.

De haven van Schiermonnikoog kan officieel 120 boten herbergen, maar in de praktijk passen er vaak niet meer dan 100 in. De haven slibt vol met zand. Dat gebeurt op meer plekken in de Waddenzee.

Trefwoorden: 
haven Waddeneilanden
(Advertentie)
(Advertentie)