Uitdroging waarschijnlijke oorzaak dode zeehondjes Terschelling

08 aug 2018 - 13:24

De vijf zeehondjes die eind juli dood gingen in de opvang van Terschelling zijn naar alle waarschijnlijkheid slachtoffer geworden van uitdroging. Die conclusie trekt het Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum van de Universiteit van Utrecht. Het centrum sluit andere doodsoorzaken uit: "Goede voedingstoestand met voldoende spierontwikkeling en vet. We hebben geen infectieuze agentia kunnen aantonen, dus oververhitting is het meest waarschijnlijk."

Seehûnepup - Foto: Shutterstock.com

De beestjes lagen tijdelijk op de rand van het bad, omdat het buitenbad werd schoongemaakt. "Gebeurd tijdens een onbewaakt uurtje tijdens het verschonen van het buitenbad", zegt de opvang in een bericht op Facebook. Een veearts dacht direct al aan uitdroging door oververhitting, maar de opvang wilde dat niet geloven. "Die dag was het nog niet zo warm als de dagen erna en alle vijf tegelijk? Wij dachten in eerste instantie aan vergiftiging of een ernstige infectie. Met veel liefde en hard werken waren deze verweesde pups een maand lang gevoerd en verzorgd en naar onze mening kern gezond."

Gebeurd tijdens een onbewaakt uurtje.

De opvang op Facebook

Om zekerheid over de doodsoorzaak te krijgen, werd er autopsie gedaan. Het gaat om een beperkte autopsie, omdat een uitgebreider onderzoek nog eens duizenden euro's extra zou kosten. Onze inkomsten bestaan alleen uit donaties en daarom hebben we moeten besluiten als zeehondenopvang Terschelling geen verder onderzoek te doen en ons geld te besteden aan de verzorging van levende hulpbehoevende zeehonden."

Om herhaling te voorkomen heeft de opvang extra maatregelen genomen: "Zeildoek over de buitenplaats voor schaduw, douche geplaatst om plateau tijdens het bad verschonen nat te houden en dit alleen in het begin van de avond te doen."

Het buitenbad wordt inmiddels gebruikt door twee nieuw zeehonden. Die zijn er nu een week en het gaat volgens de opvang 'uitstekend'.

(Advertentie)
(Advertentie)