14.000 parkeerplekken voor Reuzenweekend (17-19 augustus)

07 aug 2018 - 19:05

Het is een van de grootste logistieke uitdagingen in de historie van de stad Leeuwarden: de komst van de Reuzen van Royal de Luxe. De verwachting is dat het evenement honderdduizenden mensen naar de stad zal trekken. En die zullen grotendeels met de auto komen. Daarom heeft de organisatie 14.000 parkeerplekken geregeld.

Xolo de hûn - Foto: Royal de Luxe

Parkeren

Bezoekers die met de auto naar de Reuzen van Royal de Luxe willen, kunnen een parkeerplek vinden op een van de drie megaparkeerplekken die net buiten Leeuwarden worden ingericht. Het gaat dan om de volgende locaties:

  • De Hemrik, bij de Planetenlaan, Hier hebben vele bedrijven hun parkeerplekken beschikbaar gesteld voor het evenement.
  • De weilanden bij de Súdlannen, de Middelsee, net naast Leeuwarden
  • De Dairy Campus, aan de zuidkant van de stad

Er worden pendelbussen ingezet om de mensen van de parkeerplekken naar het centrum van de stad te brengen. Deze rijden iedere vijf minuten af en aan en hebben een route naar het Sixmaplein of het station.


De organisatie drukt mensen op het hart om vooral niet op eigen houtje een parkeerplekje te zoeken in de stad. Doordat de routes van de Reuzen door de complete stad lopen, zijn veel straten afgesloten en zullen er bovendien parkeerverboden zijn. Daarnaast zijn de parkeergarages in de stad grotendeels niet bereikbaar.

Openbaar vervoer

Arriva en de NS hebben toegezegd dat ze in het evenementenweekend van de Reuzen meer en langere treinen en bussen zullen inzetten. Volgens Hans Faber van de gemeente Leeuwarden wordt geprobeerd om de treinen op maximale lengte te krijgen. Dat betekent dat ze dan even lang zijn als de stations die ze aandoen.

De dienstregeling van Arriva zal door het evenement grotendeels moeten worden aangepast. Omdat de Reuzen door de complete stad lopen, kan een groot aantal bussen niet de gewone route rijden. Mensen die met de bus reizen, moeten dus de informatie van Arriva in de gaten houden om te weten of hun bus nog steeds de gewone route (en op tijd) rijdt.

(advertinsje)
(advertinsje)