VIDEO: Skûtsjeschippers wachten op de wind bij Earnewâld

07 aug 2018 - 13:42

Earnewâld is het strijdtoneel van de derde wedstrijd van de SKS. Vorig jaar pakte Akkrum hier de winst. Dat skûtsje had het eerste startnummer geloot. Dit jaar start de Súdwesthoek vooraan. Akkrum start als derde.

Er hangt een witte vlag in het want van de startkotter. De start is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Volgens het reglement mag er na 16:00 uur niet meer gestart worden.

Het wachten op de start

Omdat het water bij Earnewâld niet breed genoeg is voor een reguliere start, wordt er net als op De Veenhoop vanaf de wal gestart. Wie vooraan ligt, is met een loting bepaald. De startvolgorde is net andersom als op De Veenhoop.

Eerdere jaren moesten de voorste skûtsjes een stukje verder varen, tot aan het eigen bordje in de finishsloot, maar omdat er bij De Veenhoop bij een ton gefinisht is, is dat nu bij Earnewâld ook zo. Zo wil de organisatie ervoor zorgen dat de loting zo min mogelijk invloed heeft op het klassement.

De startfolchoarder op de Feanhoop en by Earnewâld - Foto: Omrop Fryslân

Online zendt Omrop Fryslân alle wedstrijden live uit, met commentaar van Freark Wijma en Eelke Dijkstra. In Fryslân Hjoed is om 18.00 uur een analyse van de wedstrijd te zien. En om 21.00 uur is er een uitgebreid verslag op TV.

Trefwoorden: 
skûtsjesilen Earnewâld SKS
(advertinsje)
(advertinsje)