Zand gooit roet in eten bij onderzoek naar scheepswrak

06 aug 2018 - 19:04

Het is nog steeds niet duidelijk of het scheepswrak dat in 2015 onder Schiermonnikoog is gevonden een van de vermiste vissersschepen van Paesens Moddergat is. Onderzoek naar het schip was afgelopen weekeinde niet mogelijk. De reden? Het wrak was niet meer te zien.

Foto: Ernie de Jonge

Afgelopen weekeinde vond er een duikactie plaats om daar verder onderzoek naar te doen. Maar het wrak, dat in 2015 nog goed te zien was, kon niet meer worden gevonden. Er was sonarapparatuur nodig om het schip weer te traceren om te onderzoeken of het om een schip gaat dat in 1883 bij de grote vissersramp in zee is verdwenen.

Klaas Wiersma van de Stichting Maritieme Archeologie

Op 4 maart 1883 voeren 22 schepen uit om te vissen boven het eiland Borkum. Van die schepen vergingen er 17. Daarvan werden er tot op heden 14 teruggevonden.

In 2015 werd een houten scheepswrak gevonden bij de Mothoeke. Dat is een moeizaam bereikbaar gebied op het Wad tussen Schiermonnikoog en het vaste land van Groningen. Nu wordt onderzocht of dat wrak een van de drie verdwenen schepen is.

Anticlimax

De wrakstukken liggen momenteel bedolven onder een meter zand. Daardoor is het onderzoek nu niet mogelijk. Volgens directeur Ihno Dragt van museum 't Fiskershúske is het wel een beetje een anticlimax. Toch houdt hij hoop dat het schip in de toekomst wel kan worden onderzocht.

Mocht er weer eens een wrak worden gevonden, dan moet er direct groot onderzoek worden gedaan, zegt Dragt. "Want zo'n wrak kan binnen de kortste keren weer onder het zand verdwenen zijn."

(Advertentie)
(Advertentie)