Wedstrijdleider De Veenhoop: "Met deze wind is het een loterij"

06 aug 2018 - 18:14

Vier schippers vinden dat het skûtsjezeilen bij De Veenhoop niet mee mag tellen voor het klassement. Ze hebben protest ingediend bij de wedstrijdleiding. Die had de wedstrijd af moeten blazen, zeggen ze. Wedstrijdleider Albert de Vries heeft dat niet gedaan. Volgens hem was het nog 'zeilbaar weer.'

Foto: SKS

De schippers van Leeuwarden, Lemmer, de Heale Moanne en Heerenveen hebben een protest ingediend. Ze zeggen dat het een loterij is, zeilen met zo weinig wind. De wedstrijdleider geeft ze gelijk. "Ja. Met deze wind is het een loterij. En dat is morgen weer zo. Dat krijg je met dit weer."

Het is een loterij, zegt wedstrijdleider Albert de Vries

De Vries vindt dat de wedstrijd gewoon mee moet tellen voor het kampioenschap. "Het hoort erbij. Maar als een ander dat niet vindt, dan heeft hij het recht om te protesteren." De protestcommissie moet nu een uitspraak doen.

Volgens het reglement van de SKS kan de jury een wedstrijd niet ongeldig verklaren. "De jury kan het SKS-bestuur adviseren een gezeilde wedstrijd van onwaarde te verklaren voor het puntenklassement, wanneer aan de uitkomst van de betreffende wedstrijd naar haar oordeel geen waarde mag worden toegekend voor het behalen van het kampioenschap."

Verslaggever Geartsje de Vries bij de protestkamer

Vorig jaar telde de wedstrijd bij De Veenhoop niet mee voor het kampioenschap. Toen won Earnewâld. Dat skûtsje kwam dit jaar weer als eerste over de finish. Schipper Gerhard Pietersma is bang dat hij de titel nu opnieuw moet inleveren. Dat zei hij meteen na de finish.

Het duurde vorig jaar tot na de wedstrijd bij Earnewâld voordat het SKS-bestuur besloot om de wedstrijd bij De Veenhoop te schrappen. De jury zei eerder al dat de wedstrijd niet mee mocht tellen, maar die bleek er niet over te gaan. De SKS zei toen dat het bestuur twee dagen de tijd heeft om het besluit te nemen.

Trefwoorden: 
skûtsjesilen De Veenhoop SKS
(advertinsje)
(advertinsje)