Earnewâld wint gelukszeilen bij De Veenhoop

Het skûtsje van Earnewâld heeft de wedstrijd bij De Veenhoop gewonnen. Vorig jaar won Earnewâld ook bij De Veenhoop. Die wedstrijd werd later ongeldig verklaard. Volgens schipper Gerhard Pietersma van Earnewâld zou dat zomaar opnieuw kunnen gebeuren. Het regent protesten tegen de wedstrijdcommissie.
Schipper Gerhard Pietersma direct na de finish
Pietersma is er niet gerust op. "Het kan zomaar weer gebeuren. Daar ben ik bang voor. Maar we hebben een rondje afgemaakt, en we hebben geen nauw vaarwater gehad, dus ik denk dat deze wel meetelt."
Er stond niet veel wind bij De Veenhoop, en dan komt het op schipperskunsten aan. Wie een licht schip heeft, profiteert. Maar wie geluk heeft, profiteert nog meer. Direct na de start leek de wind even helemaal weg. De wind die er was, kwam van achteren, en daar profiteerden de achtersten als eerste van.
De Súdwesthoeke startte als laatste, maar was na 10 minuten de helft van de vloot al voorbij. Huzum had het eerste startnummer geloot, en kon daardoor snel de Ee op draaien. Daar was vrije wind. Grou kwam er niet. Met het tweede startnummer sukkelde schipper Douwe Visser tegen de bootjes van het publiek aan. Na een kwartier kwam er wat wind. Toen kon er pas gezeild worden.

Een straatlengte voorsprong

Bij de eerste ton had Huzum een straatlengte voorsprong, maar schipper Johannes Meeter had bijna 10 minuten nodig om de boei te ronden. Toen dat eenmaal gelukt was, hadden Earnewâld en Akkrum de wind in de zeilen. Ze kwamen er vlak achteraan. Sneek kwam als vierde om de ton, de Súdwesthoeke als vijfde.
Daarna draaide de wind alle kanten op. Aanvankelijk zeilden de schepen halve wind naar de volgende ton, maar al snel had de één het zeil aan bakboord, en de ander aan stuurboord. Het werd een kruisrak. Akkrum dreef het publiek in. Earnewâld kwam Huzum steeds dichter op de kont. En voordat de schippers bij de ton waren, hadden ze de wind alweer bijna in de rug.
Op het laatste rak voor de finish reageerde Earnewâld het beste op de winddraaiïngen. Huzum raakte de koppositie kwijt. Grou kwam op gelijke hoogte met de drie koplopers. En op de laatste 200 meter kwam Akkrum opeens naar voren. Met een goeie vlaag zeilde Pieter Meeter van vier naar één. Het ging niet snel. Maar het was wel spannend.
Het laatste stuk voor de finish was voor de wind. Akkrum had het zeil over bakboord, en had voorrang op Grou, die het zeil aan stuurboord had. Earnewâld lag Grou in de weg. Er werd geschreeuwd. Akkrum zeilde tegen Grou aan. Earnewâld lag daar weer dicht tegenaan. Maar de protestvlag bleef in de zak.
Vlak voor de finish raakte Huzum de wind helemaal kwijt. Grou en Akkrum zeilden ook zo snel niet meer. Earnewâld lag er het beste voor, en kwam als eerste over de finish. Schipper Jappie Visser van Sneek had vrije wind gevonden. Hij lag een heel eind achter, maar werd verrassend tweede.
Het was een spannende finish
Vorig jaar telde de wedstrijd bij De Veenhoop niet mee voor het klassement. Toen stond er wat meer wind dan nu, maar schippers moesten bomen en stootwillen gebruiken om schade te voorkomen. Dat was volgens de jury niet wedstrijdwaardig.
Fryslân Hjoed over de wedstrijd bij De Veenhoop