Vijftig oude motorboten in de Leeuwarder Prinsentuin

03 aug 2018 - 18:28

Zo'n vijftig boten zijn in de Prinsentuin in Leeuwarden bijeengekomen om het jubileum te vieren van de vereniging van booteigenaren: Oude Glorie. Alle boten binnen de vereniging zijn van voor de Tweede Wereldoorlog en worden met zorg netjes gehouden door de eigenaren. Veertig jaar geleden werd de vereniging in Leeuwarden opgericht, dus vond het bestuur het wel goed om terug te komen op de plek waar het allemaal begon.

In gesellige sfear yn de Prinsetún - Foto: Jeroen Boersma, Omrop Fryslân

Vrijdagmiddag tussen twee en vier uur kwamen de boten in Leeuwarden binnen. De eerste boten waren op 28 juli al begonnen in Aalsmeer. Daarna haakten de andere boten aan. In Leeuwarden werden ze feestelijk onthaald met onder meer het Leeuwarder Shantykoor.

De flagge fan it 'farrend erfguod' - Foto: Jeroen Boersma, Omrop Fryslân

Veel schepen zijn al van ver voor 1940. Zo ligt er een boot uit Sneek uit 1911. Toch zien alle boten er nog prachtig uit. Dat is ook het doel van de vereniging: het behoud van het cultureel erfgoed en de kennis van de oude boten. Bijna alle boten hebben ook een speciale vlag hangen, die aangeeft dat de boot 'varend erfgoed' is. Doel van deze bijeenkomst in Leeuwarder is ook om er meer jongeren bij te betrekken.

(Advertentie)
(Advertentie)