Internationaal bezet WK Fries dammen begonnen in Leeuwarden

03 aug 2018 - 16:47

Het eerste wereldkampioenschap Fries dammen is vrijdag begonnen in het oude stadhuis van Leeuwarden. Dammers uit binnen- en buitenland strijden tot en met 10 augustus om de wereldtitel. Hoe komen de buitenlandse deelnemers erbij om de Friese variant te spelen? Wie zijn de favorieten? Hoe is het te volgen? Liuwe Westra van de organisatie geeft uitleg.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Het WK is vandaag begonnen. Hoe ging de start?

Het is vrijdagochtend mooi geopend door gedeputeerde Michiel Schrier. We zitten op een prachtige locatie. Dat vinden we zelf, maar dat horen we ook van iedereen die hier is. De locatie past bij de status van een WK. Het maakt het ook wat duurder. We hadden een loods af kunnen huren, maar dat past niet bij een WK.

Het totale prijzengeld is ook 10.000 euro. Dat is voor de deelnemers aantrekkelijk. We kunnen niet met alleen een medaille en een bos bloemen komen.

Verder hebben we ervoor gezorgd dat het op internet allemaal goed te volgen is. Zo iets is niet gratis, dat maakt het allemaal wat duurder. Daarom was het ook even de vraag of het wel door kon gaan, maar we hebben dus alles rond gekregen.

Hoe zit het WK in elkaar?

De eerste partijen waren vrijdagochtend. Dat waren direct mooie partijen. Van tevoren denk je dat de buitenlandse deelnemers wat minder thuis zijn in het Fries dammen, maar die speelden ook keurige partijen. In drie partijen was er een winnaar, de andere eindigde in een remise.

Er zijn zestien deelnemers aan dit WK. Die spelen eerst acht rondes. Dan weten we dinsdagmiddag wie de vier beste dammers zijn. Die spelen vanaf woensdag ieder zes finalewedstrijden.

De meeste deelnemers zijn Friezen, maar we hebben ook een deelnemer uit Amsterdam, België, Kameroen, Rusland, Oekraïne, Tsjechië en Italië. Er is een internationale variant van het dammen, maar bijna iedere regio heeft ook een eigen variant.

Hoe komen die internationale deelnemers erbij om het Friese spel te beoefenen?

Deze Friese variant wordt in die andere landen niet veel gespeeld, maar dankzij internet kunnen ze wel goed oefenen. Dat had 15 jaar geleden bijvoorbeeld niet gekund. Door online contact hebben we de buitenlandse dammers ook wat geholpen en tips gegeven.

We willen graag dat het Fries dammen op wereldniveau een belangrijke denksport wordt. Het is geen eenvoudige variant, het is minstens zo moeilijk als het internationale spel. Denken kunnen al die buitenlandse topdammers wel, maar ze moeten eigenlijk opnieuw leren dammen, een hele set van nieuwe regels.

De Rus Alexander Georgiev heeft bijvoorbeeld jarenlang getraind. Hetzelfde geldt voor Hans Jansen, de Amsterdamse deelnemer aan dit WK. Je moet een behoorlijke inspanning verrichten om het goed te leren.

Wie zijn de favorieten?

Georgiev en Jansen lijken van de niet-Friezen op voorhand bij de beteren te horen, maar de dammers uit de andere landen zien we niet zo vaak. Misschien zijn die ook wel heel goed geworden. Van de Friezen zijn Jelle Wiersma, Taeke Kooistra en Marten Walinga de favorieten. Maar het zit allemaal dicht bij elkaar.

Hoe kunnen we het WK Fries dammen volgen?

Je kunt zelf naar het oude stadhuis in Leeuwarden komen. Daar staat een tribune in de Oranjezaal, waar je de partijen kunt zien. Je kunt ook in de ontvangstzaal, de Nieuwe zaal, gaan zitten. Daar zitten mensen die het spel willen uitleggen en de analyse verzorgen. Dammers die voor de finale zijn uitgeschakeld, doen de laatste dagen ook mee aan een toernooitje met andere varianten in de Nieuwe zaal.

En voor wie niet in Leeuwarden komt, die kan terecht op frisiandraughts.com. Daar staat allerlei informatie over het toernooi. Ook kun je via de grote rode knop op een pagina komen waar je het WK live mee kunt kijken.

Het WK Fries dammen is ook live te zien via de website van Omrop Fryslân.

Trefwoorden: 
WK Fries dammen Liuwe Westra
(Advertentie)
(Advertentie)