In Portret: de Reuzen van Leeuwarden

03 aug 2018 - 11:18

De Duiker, het Meisje en de hond Xolo. Dat zijn de drie reuzen van Royal de Luxe die in augustus naar Leeuwarden komen. Ze komen echter niet alleen. Alle drie krijgen ze hulp van een klein leger om door de Friese hoofdstad te wandelen. Want een bezoek van de Reuzen van Royal de Luxe vergt veel werk.

Royal de Luxe Reuzen - Foto: Royal de Luxe, Serge Koutchinsky

Het Meisje

Je zou het misschien niet meteen zeggen, maar het "kleine" Meisje van Royal de Luxe is de oudste van het gezelschap dat naar Leeuwarden komt. Geboren in 2005 is ze intussen alweer dertien jaar oud. En in die dertien jaar heeft het Meisje al meer van de wereld gezien dan menig kleiner persoon. Zo heeft ze al door de straten van het Canadese Montreal gelopen, heeft ze het prachtige Santiago in Chili bekeken, en is ze zelfs al down under geweest in Perth in Australië.

Op deze reizen heeft het Reuzenmeisje de hulp nodig van twintig kleinere mensen. Deze mensen helpen het 800kg zware meisje om vooruit te komen, en om haar armen, lijf en hoofd te bewegen.

Het Reuzenmeisje is in Leeuwarden om te zoeken naar haar vader de Duiker, die duizenden jaren geleden heeft geholpen om Fryslân droge voeten te geven. Ze zal met een topsnelheid van 2,5 kilometer per uur de Friese hoofdstad doorzoeken, om haar vader terug te vinden.

Xolo de hûn - Foto: Royal de Luxe

Xolo de Hond

Het Reuzenmeisje komt niet alleen naar Leeuwarden, ze neemt haar trouwe hond Xolo mee. Het dier, dat nog het meeste lijkt op een herdershond, is de jongste en de kleinste van het gezelschap in Fryslân. Geboren in 2010 is hij ondertussen al wel acht jaar oud, en dus op een behoorlijke leeftijd voor een hond. De reuzenhond mag dan misschien wat kleiner ogen dan zijn kompanen, hij steekt met zijn drie meter nog steeds ver boven alle Friezen uit, en heeft net zoals het Reuzenmeisje een half leger van 20 man nodig om fier door Leeuwarden te banjeren.

De twintig medewerkers van Royal de Luxe moeten hard aan het werk bij Xolo, want de hond is veruit de snelste van het Franse gezelschap, met een topsnelheid van 18 kilometer per uur moeten zelfs de 'gewone mensen' in volle draf om het dier bij te houden. Maar Xolo wil ook best wel even rustig wandelen. Dat doet hij met een snelheid van 4,5 kilometer per uur.

Xolo komt op 17 augustus samen met het Meisje aan op het station van Leeuwarden. Het is voor Leeuwarden te hopen dat een van de twintig hulpjes van Xolo z'n stront zal gaan opruimen, want het is onduidelijk hoe groot de drollen van de reuzenhond zijn.

De dûker - Foto: Royal de Luxe

De Duiker

De grootste reus in het Leeuwarder gezelschap is de Duiker. Met zijn elf meter is de figuur in volledig duikerspak al van verre te zien. Grote kans dat hij groter zal zijn dan sommige huizen in de buitenwijken van Leeuwarden. Mede door zijn lengte heeft de Duiker ook veel meer 'helpers' nodig om vooruit te komen: 40 in totaal zijn er bezig om hem goed door Leeuwarden te sturen, met een topsnelheid van twee kilometer per uur. De 'helpers' hebben hierbij de controle over bijna drie ton aan hout, stof en haar.

De zoektocht naar de Duiker staat centraal in Leeuwarden. Niemand weet waar hij is, en zijn dochter, het Reuzenmeisje, komt met haar hond Xolo naar Leeuwarden om hem te zoeken. De Duiker heeft een bijzondere band met Fryslân. Miljoenen jaren geleden heeft hij namelijk geholpen om de provincie te beschermen tegen het water. Hij zou daarbij de bergen uit het landschap hebben weggehaald, om daarmee dijken te maken.

Waar de grootste reus precies zal gaan 'opduiken' in Leeuwarden....en of het meisje hem zal gaan vinden....dat is afwachten. 17, 18 en 19 augustus weten we meer.

Trefwoorden: 
LF2018 reuzen Royal de Luxe
(advertinsje)
(advertinsje)