Waterschap denkt na over verruimen beregeningsverbod

03 aug 2018 - 11:05

Het beregeningsverbod van de afgelopen weken heeft zo goed geholpen dat Waterschap Fryslân overweegt het verbod weer wat te verruimen. Nu is het nog zo dat bouwboeren pas 's avonds om 22.00 uur met beregenen mogen beginnen.

Bereining - Foto: ANP

Boeren meie mooglik wat earder bereine

Vanaf 22.00 uur beregenen is niet goed voor het sociale leven en het bioritme van de boeren. Waterschap Fryslân is daarom van plan om er 20.00 uur van te maken.

Het verschil lijkt niet zo groot, maar met een beregeningscyclus van vier uren kan de boer om middernacht nog een keer de haspel verplaatsen en daarna naar bed gaan. Wanneer de beregeningsapparaten midden in de nacht verplaatst moeten worden, komt van slapen niet veel meer, zo heeft het waterschap van de boeren te horen gekregen.

Tegemoet komen

Waterschap Fryslân had donderdagavond een extra vergadering van het algemeen bestuur over de droogte. Toen is uitgebreid gesproken over mogelijkheden de boeren weer enigszins tegemoet te komen.

Dat kan, omdat het door het beregeningsverbod weer wat beter gaat met de Friese waterhuishouding, zegt loco-dijkgraaf Jan van Weperen. "De boeren houden zich goed aan het beregeningsverbod en daardoor kunnen wij het water weer wat beter in de polders krijgen."

Code oranje

Het algemeen bestuur werd ook bijgepraat over de mogelijke gevolgen van code oranje, een mogelijk watertekort, voor Waterschap Fryslân. Omdat het waterschap eerder al het besluit genomen tot een beregeningsverbod is er momenteel geen noodzaak tot het nemen van extra maatregelen.

(Advertentie)
(Advertentie)