Nieuwe eigenaren willen appartementen in verwaarloosde Heephuis

03 aug 2018 - 07:07

Het Heephuis in Marrum lijkt gered nu het gekocht is door de eigenaren van bouwbedrijf Bloemsma uit Hallum. Het Heephuis is een beeldbepalend gebouw aan de Langebuorren, midden in het dorp.

It monumintale Heephûs yn Marrum hat wer in nije bestimming - Foto: Omrop Fryslân

Voorzitter Piet Osinga van Dorpsbelang Marrum-Westernijtsjerk

Het werd in 1832 gebouwd door notaris Jan Albarda die later ook grietman van Ferwerderadiel werd. Later werd het gebruikt als tehuis, kruisgebouw en tijdelijk onderkomen voor de beukerschool en lagere school.

Als laatste werd het Heephuis gebruikt als administratiekantoor en woning. Daarna kwam het te koop te staan, maar door de hoge vraagprijs was er geen belangstelling. Intussen stond het rijksmonument steeds langer leeg en verwaarloosde het.

Appartementen

Dorpsbelang Marrum-Westernijtsjerk is dan ook ontzettend blij dat er nu een nieuwe bestemming is. Dorpsbelang probeerde eerst het gebouw zelf te laten opknappen, maar kreeg toen de financiering niet rond. De nieuwe eigenaren willen er zes appartementen in maken en zo snel mogelijk met de verbouwing beginnen.

Als er toestemming komt van de gemeente zou de verbouw nog in de herfst van dit jaar kunnen beginnen. Koper Homme Tjeerdsma zal de Marrumers na de zomervakantie over zijn plannen inlichten.

(Advertentie)
(Advertentie)