Aankomst Polynesiërs in Grou voor European Sports for All Games

02 aug 2018 - 22:47

Op het erf van Janet Visser komt een busje aan met daarachter een grote kano. De eerste deelnemers van de European Sports for All Games komen aan in Fryslân. Het zijn de Polynesische kanoërs. Het evenement wordt de hele week gehouden en mensen kunnen ervaren welke culturele sporten er in Europa zijn.

Oankomst Polynesiërs yn Grou foar European Sports for all Games

De groep kanoërs bestaat uit acht Fransen. Het had eigenlijk een groep uit Tahiti moeten zijn, maar die hebben zich teruggetrokken. De Fransen worden ondergebracht bij vier gastgezinnen in Jirnsum. Janet Visser is docent Frans en is erbij als tolk. "Ze hebben er veel zin in. Vooral het delen hoort echt bij hun cultuur. Ze willen het kanoën heel graag laten zien en zijn ook nieuwsgierig naar de andere culturele sporten", vertelt Visser.

Polynesyske kano farders yn Grou - Foto: Omrop Fryslân

Polynesisch kanoën

Frans-Polynesië ligt in de Zuidelijke Grote Oceaan en bestaat uit 118 eilanden. De Polynesiërs zijn heel handig met hun Polynesische kano. Die kano bestuur je met zes mensen tegelijk. Samenwerking is dus heel belangrijk en niet altijd eenvoudig.

Om te zien wie het beste team heeft, worden er sprintwedstrijden, maar ook marathonwedstrijden gehouden. Met de European Sports for All Games laten de Franse peddelaars graag zien hoe het moet. Er worden demonstraties en clinics gehouden.

Cyrille Taraufau en Janet Visser

Ben je nieuwsgierig naar een of meerdere Europese culturele sporten, zoals het Italiaanse Ruzzolone of de Schotse Highland Games? Je kunt het zelf ervaren! Het evenement is in heel Fryslân van 3 tot en met 7 augustus.

(Advertentie)
(Advertentie)