Q&A: Wat heeft nieuwe Skûtsje Journaal-presentatrice met skûtsjesilen?

02 aug 2018 - 17:31

Net als vorig jaar maakt Omrop Fryslân in samenwerking met Omroep MAX het Skûtsje Journaal. Dit jaar staat er een nieuwe presentatrice voor de camera: Carrie ten Napel. Natuurlijk willen wij alles over haar weten. Daarom legden wij haar zes vragen voor, over wat zij met skûtsjesilen en Fryslân heeft.

Carrie ten Napel - Foto: ANP

Heb je ervaring met zeilen of heb je zelf wel eens op een skûtsje gezeten?

"Mijn eerste zeilervaring was in Fryslân. In Heeg, op een zeilkamp op de middelbare school. Ik vond het fantastisch. Daarna heb ik nog een korte zeilcursus gedaan in Harderwijk waar ik woonde. En ik ben een keer met zeven vrienden gaan zeilen in Griekenland. Dat was nogal een avontuur met meters hoge golven en of soms juist helemaal geen wind. Maar het was wel een geweldige ervaring. Ik twijfel of ik op een skûtsje heb gezeten, ik dacht het wel.. Maar misschien was het ook wel een botter, haha!"

Was je voor het Skûtsje Journaal bekend met het skûtsjesilen?

"Jazeker, ik volg alles ook wel tot op zekere hoogte. Het programma heb ik ook weleens gezien. Mijn vader bakt ieder jaar tijdens de competitie visjes bij Riemer van der Velde in Langweer. Ik zou nog altijd een keer mee maar het komt er maar niet van."

Bij het Friese volkslied krijg ik kippenvel.

Carrie ten Napel

Wat is jouw band met Fryslân?

"Ik hou van provincies. Mijn roots liggen in Drenthe, ik ben opgegroeid in Gelderland en heb lang gewerkt bij RTV Oost in Overijssel. En ben als sportverslaggever het hele land door gegaan. Ik ben veel bij het schaatsen geweest en heb langs de lijn gestaan bij Heerenveen en Cambuur. Altijd gezellig en fijn. Bij het Friese volkslied krijg ik nog steeds kippenvel. Het is gewoon een prachtige provincie."

Jij mag straks twee weken lang op de Friese meren doorbrengen. Zijn jouw collega's jaloers op je?

"Mijn collega's zijn laatst op uitnodiging gaan zeilen met de SKS-skûtsjes. En daar was ík jaloers op! Ze waren vergeten mij mee te vragen. Oeps, haha. Maar het was ook best last minute. Ze vonden het allemaal een geweldige ervaring, er hangt al een grote foto van die dag op de redactie."

Waarom is het skûtsjesilen zo geschikt voor Omroep MAX?

"Omdat het cultuur is! Een mooie traditie. Jan blijft zich daar hard voor maken. Ik vind dat mooi. Hopelijk trekken we weer een nieuwe groep kijkers."

Kun je ons al een tipje van de sluier geven, wat het Skûtsje Journaal betreft?

"We hebben geweldige gasten waar ik erg naar uit kijk. Olympische kampioenen als Maarten van der Weijden, Ireen Wüst, Marit Bouwmeester en tv-persoonlijkheden als Frits Barend en meteoroloog Gerrit Hiemstra. Slechts een paar namen, maar samen met het wedstrijdverslag, reportages en interviews een mooie mix dus! Ik heb er zin in."

Het Skûtsje Journaal wordt gemaakt door Omrop Fryslân en Omroep MAX en is vanaf zaterdag 4 augustus te zien. Zaterdag 4 augustus is het programma te zien om 19.00 uur op NPO 1 en maandag 7 tot en met vrijdag 17 augustus om 17.25 uur op NPO 1. Met uitzondering van de zondagen.

(Advertentie)
(Advertentie)