Code oranje in hele land; boeren mogen langer mest uitrijden

02 aug 2018 - 17:16

Het watergebruik over de dag spreiden en geen water verspillen. Die oproep werd donderdag gedaan bij de persconferentie over de extra maatregelen vanwege de droogte. Code geel werd opgeschaald naar code oranje. Dat betekent niet dat er minder water uit de kraan komt, maar wel dat er op andere manieren met water omgaan moet worden.

Advys bûtenwetter - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Natuur- en waterkwaliteit komt in het geding, schrijft het ministerie van Infrastructuur en Milieu. "Botulisme, vissterfte en blauwalg steken de kop op. Schepen kunnen door de lage waterstand niet meer optimaal worden beladen en de industrie kan het koelwater in sommige gevallen niet meer kwijt."

De laatste weken namen waterschappen lokaal besluiten over de maatregelen. Nu het watertekort landelijk geldt, is het Landelijk Managementteam Watertekorten verantwoordelijk voor acties. Het is de vierde keer deze eeuw dat dat het geval is. Ook in 2003, 2006 en 2011 werd opgeschaald naar fase twee.

Fase twee

De tweede fase is één fase voordat er landelijk een crisissituatie aanbreekt. Welke maatregelen dan volgen, wordt per gebied bepaald. Daarbij wordt er voorrang gegeven aan waterkeringen, drinkwater, kwetsbare natuur en energievoorzieningen. Om wat voor maatregelen het in Fryslân gaat is nog niet duidelijk.

Het tekort aan water door droogte in Nederland neemt serieuzere vormen aan. Na weken van perioden met veel warmte en bijna geen regenval heeft Nederland vanaf nu te maken met een feitelijk watertekort.

Dong ynjektor - Foto: Shutterstock.com

Minister Carola Schouten van Landbouw heeft bekendgemaakt dat boeren vanwege de droogte langer mest mogen uitrijden. Daarmee komen ze tegemoet aan de dwingende oproep van land- en tuinbouworganisatie LTO. Als er langer mest wordt uitgereden hebben gewassen aan het einde van de zomer meer tijd om te groeien.

Onzekere tijd

Schouten onderschrijft de ernstige situatie omtrent de aanhoudende droogte. "Het is voor boeren en telers een zware en onzekere tijd." Verder zal het ministerie bij de Europese Commissie het accent leggen op coulance voor het omploegen van grasland. Met die maatregelen moet er meer tijd en ruimte komen om voedsel voor dieren te vergaren.

Trefwoorden: 
water droogte tekort maatregel
(Advertentie)
(Advertentie)