Topzomer voor transportbedrijf en strohandel uit Katlijk

Transportbedrijf en voerhandel Ponne uit Katlijk beleeft een topzomer. Het bedrijf voorziet klanten in binnen- en buitenland van stro en daar is deze warme zomer bijzonder veel vraag naar.
It is in kommen en gean fan frachtauto's mei strie © Omrop Fryslân
Directeur Siebe Ponne
De stro komt voornamelijk uit Zuid-Duitsland en gaat aansluitend vanuit Katlijk naar boeren en andere klanten in heel Nederland. De aanvoer bestaat dagelijks momenteel zeker uit 22 vrachtauto's. De omzet bij Ponne is door de droogte wel zo'n 25 tot 40 procent hoger, vertelt directeur Siebe Ponne.
Het in 1930 opgerichte familiebedrijf telt nu zo'n achttien medewerkers. Die zijn in de regel niet in Katlijk te vinden, maar onderweg met een van de vrachtwagens. Die dragen allemaal bijzondere namen als De Strie Devil, De Strieprinsesse en De Stri(e)der.
Siebe Ponne noemt de zomer van 2018 "heel extreem" en voelt ook dat zijn afnemers er wat zenuwachtig van worden. "Friese boeren die mogelijk voer over hebben bewaren dat nu. De mensen zijn wat van slag vanwege dit weer. Jonge boeren hebben zoiets nog nooit meegemaakt." Ponne blijft naar eigen zeggen "altijd rustig" en beschouwt het als een sport om, als het even kan, altijd aan de vraag van zijn afnemers te voldoen.

Geel en droog

Deze zomer lukt dat dankzij dagelijkse aanvoer van stro uit Saksen-Anhalt in het oosten van Duitsland. De stro wordt daar geperst en in pakjes afgeleverd in Katlijk. Elke verse vracht wordt in zo'n twintig minuten overgeladen op een eigen vrachtwagen en aansluitend naar een klant hier in Fryslân gebracht. Het meeste grasland in de omgeving van de firme Ponne is geel en droog.
Toch kan daar nog wel veel gras van afgehaald worden. Mits het een keer gaat regenen, zegt de directeur. "We moeten met elkaar de tijd zien door te komen. Het hoeft wat mij betreft niet zo droog te blijven." Als het wel droog blijft, schakelt Ponne al zijn contacten in om de handel draaiende te houden. "Ik wil als het even kan altijd kunnen leveren."