Friese water als magneet voor toeristen

31 jul 2018 - 19:00

Het IJsselmeer, de eilanden, de Friese meren en de elf steden: alle plekken met water werken als een magneet voor toeristen. "Nog niet eerder is het zo druk geweest", vertelt Albert Hendriks van toeristenbureau FrieslandHolland. "Alles zit bomvol", zegt hij. "Ik denk dat ondernemers wel 10 tot 20 procent meer omzet draaien dan vorige jaren en dat dit het drukste jaar is in zeker 25 jaar."

Fryske wetter as magneet foar toeristen

De aanvragen zijn enorm. De telefoon staat roodgloeiend bij FrieslandHolland in Wolvega. Toeristen uit binnen- en buitenland willen graag een plekje aan het water. Volgens Hendriks zijn er meerdere factoren die ervoor zorgen dat watergebieden populair zijn. "Het mooie weer in combinatie met het feit dat mensen vrij zijn, zorgt allereerst voor een stormloop naar het westen van de provincie", vertelt hij.

"Daarnaast heeft Leeuwarden-Fryslân 2018 grote invloed op de populariteit van Fryslân. Voornamelijk de 11Fountains doen het goed. Duitsers vragen specifiek naar Culturele Hoofdstad en de elf steden", vertelt Hendriks.

Fakansje yn Terherne - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Plaatsen aan het water zijn populair, denkt Hendriks, omdat mensen daar verkoeling vinden. Ook is het smoordruk bij bootverhuurbedrijven. "Het is nog nooit zo makkelijk geweest voor bootverhuurondernemers als dit jaar. Mensen komen zwetend binnen en willen allemaal het water op", vertelt Hendriks.

Het IJsselmeer is ook heel populair bij Duitsers. "Op de beurzen waar ik kom, vragen ze allemaal naar het IJsselmeer, dat vinden ze prachtig. Nu de Duitse deelstaten tegelijk vakantie hebben met ons, lopen de campings aan de kust bomvol", zegt hij.

"Er wordt ook veel aandacht besteed aan LF2018 in Duitsland door de Duitse media. Duitsers vragen specifiek om Culturele Hoofdstad Leeuwarden, dat vindt ik grappig. De organisatie heeft vast goed haar best gedaan", zegt Hendriks.

Wetter wurket as in magneet foar toeristen - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

De populariteit is niet overal in Fryslân zo extreem als in de watersportplaatsen. De Friese Wouden profiteren niet van de toeristengroei. "De aanvragen voor de Friese Wouden zijn gelijk aan vorige jaren", zegt Hendriks. "Eigenlijk wordt er nooit naar gevraagd", vertelt hij.

Volgens Hendriks komt het voornamelijk doordat er minder water is en er minder activiteiten zijn die worden gesteund door LF2018.

(Advertentie)
(Advertentie)