VIDEO: De openingstoespraak van de 165e PC

01 aug 2018 - 08:06

LIVE: Folgje de iepeningstaspraak fan de 165e PC

Het is een dag vol tradities: de PC in Franeker. Op de vijfde woensdag na 30 juni is het zover. De oudste sportklassieker van Nederland begint om half tien op het Sjûkelân in Franeker. Voor kaatsers het hoogtepunt van het jaar. Om 8.00 uur wordt de dag traditioneel geopend met een toespraak van de voorzitter. Deze toespraak van Ids Hellinga is rechtstreeks te volgen op Omrop Fryslân televisie en op de website en app.

Dit jaar wordt de 165e PC gekaatst. De eerste editie was in 1854. Sinds dat jaar gebeurde het vier keer dat de wedstrijd niet door kon gaan. In 1859 (door slecht weer en een pokkenepidemie), in 1866 (door een cholera-epidemie), en in 1943 en 1944 (door de Duitse bezetting). De eerste jaren was de wedstrijd op een terrein net buiten de Oosterpoort van Franeker. Sinds 1856 wordt er gekaatst op het Sjûkelân.

Loting

De loting voor de PC werd maandagavond bekend. Bekijk hier de loting van de eerste lijst en de reacties op deze loting van verschillende kaatsers. Ook het eerste PC Kafee, waarin vooruit werd gekeken op de PC, is volledig terug te luisteren op de Omrop-website.

Woensdag 1 augustus is de PC de hele dag te volgen bij Omrop Fryslân op tv, radio, Omropfryslan.nl en de Omrop-app. De dag begint om 8.00 uur met de toespraak van de PC-voorzitter. Daarop volgend, om 9.30 uur, zijn de partijen van de eerste tot de laatste slag te volgen in onze liveblog. Vanaf de halve finale (om 15.00 uur) wordt het kaatsen live uitgezonden op tc en in de livestream op onze website. Alle uitslagen zijn te vinden op de programmapagina van het kaatsen.

's Avonds om 18.20 uur wordt de dag samengevat op tv en is alles terug te vinden op Omropfryslan.nl/kaatsen.

(Advertentie)
(Advertentie)