VIDEO: Wie zijn de kanshebbers bij de PC?

31 jul 2018 - 15:54

Met nog maar één nacht tot de 165ste PC kijkt Omrop Fryslân vooruit en loopt de kanshebbers van 2018 na. Alles wat je moet weten over de parturen van dit kaatsseizoen valt hier te zien.

Wa binne de kânshawwers by de PC?

De favoriet

Er is maar een favoriet deze PC en dat is het partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra. Ze zijn dit seizoen in bloedvorm en wonnen verreweg de meeste partijen: 11 van de 18. Maar een garantie is dat niet. De jongste van het partuur werd dit seizoen 10 keer Koning. Steenstra heeft de PC desalniettemin nog nooit gewonnen. Hij werd wel eerder eens tweede en derde. Zijn maten Triemstra en Van der Bos zijn al iets ouder en hebben de PC beide al vijf keer gewonnen. Triemstra zes keer, als je de overwinning meetelt toen hij halverwege vervangen werd door Jacob Wassenaar.

Als de opslag van Van der Bos goed loopt en de jonge vader er vertrouwen in heeft, dan is dat het grootste wapen van het partuur. Triemstra is de beste voorinse van de hoofdklasse en Steenstra is allround de beste kaatser. Als de opslag van Van der Bos niet goed loopt, kan Steenstra die zo overnemen.

Partoer Van der Bos by keatserij yn Harns - Foto: Henk Bootsma

Kanshebbers

De winnaars van vorig jaar staan in ranking netjes op de tweede plaats, ook al wonnen ze dit seizoen nog maar één keer. Ze overtuigen dit kaatsseizoen niet volledig. Bauke Triemstra en Hendrik Kootstra, de PC Koning van vorig jaar, kaatsen dit jaar mei Dylan Drent in plaats van Alle Jan Anema. Het partuur is er echt niet slechter op geworden en is absoluut een partuur om rekening mee te houden. Het partuur dat vorig jaar de minste fouten makke, won de PC van 2017. Dat kan dit jaar zomaar weer gebeuren. Al is Bauke Triemstra dit seizoen absoluut niet foutloos bij de opslag.

Het gaat niet zo goed dit seizoen, maar ze horen wel bij een rijtje kanshebbers: Menno van Zwieten, Hylke Bruinsma en Erwin Zijlstra staan derde in de ranking en wonnen twee weken geleden in Huizum hun eerste partij. Het partuur heeft het hele seizoen al last van blessures. Alle drie hebben ze partijen moeten missen en voor Bruinsma is het zelf een reden om op te houden. De PC-winnaar van 2013 blesseerde bij het voetballen zijn knie en houdt na de PC op met kaatsen. De gunfactor zal groot zijn voorr Bruinsma. Vorig jaar miste hij de PC doordat zijn heit plotseling overleed. Wat zou een goed resultaat op de PC van 2018 een mooi afscheid zijn. En dat kan; maar dan moet er veel meezitten.

Bauke Triemstra, Hendrik Kootstra en Dylan Drent yn Dokkum - Foto: Omrop Fryslân, Koos Wieling

Gevaarlijkste outsider

Ze begonnen moeilijk aan het seizoen, maar zijn de afgelopen weken meer op dreef. Daarom noemen we het partuur van Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar de gevaarlijkste outsider, ook al wonnen ze dit seizoen maar één hoofdklassepartij. Hiemstra en Wassenaar wonnen de PC al eens en zij hebben misschien het partuur dat het trio Van der Bos van de regel kan brengen en het publiek achter hen kunnen krijgen. Kingma begon dit seizoen later door een stage in Engeland. Mede daardoor kaatste het partuur zelfs even in de eerste klasse. De afgelopen weken laten ze desalniettemin weer zien we serieus rekening moeten houden met het partuur. Een degelijke opslag van Kingma, een boven-kampioen Hiemstra voorin en alleskunner Wassenaar kunnen het iedereen moeilijk maken.

Renze Pieter Hiemstra, Hans Wassenaar en Enno Kingma in Stiens - Foto: Henk Bootsma

Verrassing

De afgelopen weken gaat het wat slechter, toch is dit partuur de verrassing van het seizoen: Marten Bergsma, Pieter Jan Plat en Jan Schurer wonnen aan het begin van dit seizoen twee hoofdklassepartijen, maar zijn daarna weggezakt naar plaats 9 in de ranking. Bergsma is een van de beste 'opslagers' en Plat en Schurer kunnen kunnen vaak pieken. De premie in Arum heeft het partuur misschien een impuls gegeven.

De verrassing van vorig jaar noemen we dit jaar een outsider. Jelle Attema viel in 2017 op met zijn degelijke opslag en hoge ballen en verloor pas op 5-5, 6-6 de finale. Dit seizoen begon slechter door een blessure, ook opgelopen bij het voetballen. Vorig jaar kaatste hij met Jakob Klaas Haitsma (ander partuur) en Hillebrand Visser (opgehouden), maar met Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong heeft hij misschien wel een van de beste perken. Van der Schoot is een goede wallballer en De Jong raakt ze ook makkelijk en kaatste al eens in PC-finale.

Het het PC Kafee wordt op dinsdag 31 juli nog meer vooruit gekeken naar de PC. Vanaf 19.00 uur is het programma te horen bij Omrop Fryslân op de radio. Het programma is na de uitzending op de radio terug te luisteren op de programmapagina.

Woensdag 1 augustus is de PC de hele dag live te volgen bij Omrop Fryslân op tv, radio, Omropfryslan.nl en de Omrop-app. De dag begint om 8.00 uur met de toespraak van de PC-voorzitter. Daaropvolgend, om 9.30 uur, zijn de partijen van de eerste tot de laatste slag te volgen.

Trefwoorden: 
kaatsen Franeker PC
(Advertentie)
(Advertentie)