Schildpaddenopvang Harkema naar nieuw onderkomen

31 jul 2018 - 14:28

Bijna 1000 schildpadden hebben dinsdag een nieuwe opvangplek in Harkema gekregen. Tientallen vrijwilligers van de dierenambulance en de Stichting Schildpaddenopvang Nederland zijn urenlang bezig geweest om de verhuizing mogelijk te maken.

Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Gerard van der Wijk uit Harkema is de man achter de operatie. Hij heeft in 2004 de stichting opgericht, die uit zijn jasje aan het groeien was: "Wij hadden geen plaats meer voor alle schildpadden. Daarom hebben we nu een gebouw dat tien keer zo groot is dan het vorige. Nu kunnen we in de toekomst ongeveer 5000 schildpadden kwijt."

Dorien Mekel van de dierenambulance - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Veel schildpadden worden achtergelaten

De nieuwe opvangplek is in een oud gebouw van een Poiesz supermarkt. De verhuizing was nodig, omdat Gerard er ieder jaar ongeveer 400 schildpadden bij krijgt. "Eerst kreeg ik gemiddeld 100 schildpadden per jaar. Nu zijn er bepaalde soorten verboden om te houden, waardoor ze op een bepaald moment massaal gedumpt en achtergelaten worden." Ook in de zomer is het extra druk in de opvang. "Dat komt uiteraard door de zomervakantie."

Gerard van der Wijk - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Vanaf 3 augustus 2016 geldt er een verbod in de EU op het houden, kweken, importeren en exporteren van bepaalde schildpadden. Het gaat hier om de roodwang-, geelbuik- en geelwangschildpad. Dit heeft er vooral mee te maken dat de dieren te groot worden om ze als huisdier te houden en daardoor worden uitgezet in de Europese natuur. Daar zorgen ze voor schade en kunnen ze niet overleven.

Hobby uit de hand gelopen

Gerard is nu zo'n tien jaar bezig met het opvangen van schildpadden. "Het is eigenlijk een hobby die een beetje uit de hand is gelopen. Ik had zelf altijd zes schildpadden en dit is er een beetje ingeslopen." Gerard vindt het een prachtig dier en kon niet aanzien dat de dieren werden achtergelaten en dood gingen. "Dierentuinen kunnen ze niet opvangen, omdat ze niet bijzonder genoeg zijn. Iemand moet het dan toch doen." Behalve in Harkema is er nog één andere opvang voor schildpadden in Nederland. Daarom komen ze overal vandaan. "Ik krijg ze zelf uit Duitsland en België. Daar is al helemaal niets geregeld voor de beestjes."

Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Adopteren

Om ruimte te houden voor nieuwe schildpadden, kunnen mensen de dieren ook adopteren. Kijk op de website voor meer informatie.

Trefwoorden: 
Harkema opvang schildpadden
(advertinsje)
(advertinsje)