Alles wat je moet weten voordat je de Tall Ships Races bezoekt

31 jul 2018 - 11:44

Er worden dit weekeinde bijna 200.000 mensen verwacht bij de tweede Harlinger editie van de Tall Ships Races. Voor iedereen die dit mega-evenement wil bezoeken hebben wij de meest nuttige tips voor je op een rij gezet.

Tall Ships Races fanút de loft - Foto: Wout Weterings, Fleanklup Fryslân

Wanneer zijn de Tall Ships eigenlijk in Harlingen?

In tegenstelling tot 2014, is Harlingen deze keer de finishplaats van de Tall Ships Races. Dit betekent dat alle deelnemende schepen op de 'aankomstdag' nabij Harlingen hun finish hebben, en er dan ook een lange reis op hebben zitten.

De aankomst van de Tall Ships in Harlingen gebeurt allemaal op vrijdag 3 augustus, en ook deze keer is er net zoals in 2014 een zogenaamde 'Sail In'. Dit betekent dat alle schepen die het komende weekeinde in Harlingen zullen aanmeren, een voor een de haven in zullen varen. Op deze manier kan het publiek vanaf de wal alle schepen goed bekijken terwijl ze in actie zijn. Het programma van de 'Sail In' begint om ongeveer 12:00 uur en duurt tot ongeveer 18:00 uur.

Wilt u precies weten wanneer de schepen in Harlingen aankomen dan kunt u op de site van de organisatie een speciaal kaartje raadplegen, waar live te volgen is waar welk schip is.

De schepen zijn na de 'Sail In' het volledige weekeinde in Harlingen te bekijken, totdat ze maandag 6 augustus om 11:00 uur de haven weer verlaten. Deze 'Sail Out' gaat waarschijnlijk duren tot een uur of vier 's middags.

Fuortsleepregeling - Foto: Shutterstock.com

Hoe kan ik de Tall Ships het beste bereiken?

Er zijn natuurlijk veel manieren om naar het evenemententerrein in Harlingen te reizen. Hieronder volgen de meest gebruikte, met daarbij belangrijke informatie die hierbij hoort.

 • Openbaar Vervoer
  • De organisatie roept mensen op om met name met het openbaar vervoer naar Harlingen te komen. Er is een samenwerking opgezet tussen de Tall Ships Races en Arriva, waardoor er extra busdiensten rijden tussen Sneek en Harlingen, en de kop Afsluitdijk en Harlingen. Andere opties zijn natuurlijk de trein vanuit Leeuwarden of bussen vanuit Leeuwarden (bus 97), Heerenveen (bus 99), of Franeker (bus 75). Bij het station van Leeuwarden wordt door Arriva extra personeel ingezet om er eventueel voor te zorgen dat er bij grote drukte genoeg doorloop mogelijk blijft. Ook zal er in Leeuwarden aandacht zijn voor de passagiers voor de veerboten naar de eilanden. Let op: als de treinen vol zitten, is er kans dat de tussenstations worden overgeslagen.
 • Auto
  • Komt u met de auto naar Harlingen dan wordt u met behulp van borden naar speciale parkeerterreinen toeverwezen, bijvoorbeeld een grote parkeerplaats bij het industrieterrein noord. Op deze parkeerterreinen kunt u een dagkaart van 10 euro kopen, die ook toegang geeft tot de pendelbussen, die van en naar het evenemententerrein rijden.
   Voor mensen met een beperking is er een speciaal parkeerterrein, vlakbij het evenemententerrein: bij de Westerzeedijk.
   Let op: bijna in gehele gemeente Harlingen moet betaald worden voor het parkeren, dit in verband met het toerisme naar de Waddeneilanden. Daarnaast zullen veel straten afgesloten zijn. Een parkeerplek vinden in of om de stad, buiten de aangewezen parkeerterreinen, zal dus moeilijk zijn.
 • Fiets
  • Naast het openbaar vervoer is ook de fiets een vervoersmiddel dat door de organisatie wordt aangeraden. Er zijn extra fietsenstallingen bij het evenemententerrein. Deze fietsenstallingen zijn bewaakt, waardoor mensen voor een klein bedrag hun fiets de hele dag veilig kunnen parkeren.
Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Wat is er verder te zien en te doen?

Naast de Tall Ships zijn er natuurlijk ook allerlei andere dingen te zien en te doen. Van foodtrucks tot een taalkaravaan, en van een shantyfestival tot straattheater, het is allemaal te vinden in Harlingen. Hieronder een paar highlights:

 • Crew Parade + Prijsuitreiking Tall Ships Races (zaterdag 15:00): alle crewleden van de Tallships lopen in een feestelijke optocht door de stad Harlingen, waarbij ze eindigen bij The Harbour Stage in de Willemshaven, waar tussen 16:30 en 17:00 uur de prijsuitreiking van de Tall Ships Races zal worden gehouden.
 • Harlinger talent krijgt de aandacht op het Harlinger Talentstage in de Willemshaven. Op maandag 6 augustus krijgen Harlinger bands, zangers en andere muzikanten zes uur lang de kans om zich op een eigen podium te laten zien. Harlinger Talentstage duurt van 11:00 tot 17:00 uur.
 • Als u genoeg heeft van de Tall Ships, en zin heeft om lekker te snuffelen tussen (vintage) kleding, tassen en sieraden dan moet u naar de Happy Lifestyle Markt op de kade bij de vluchthaven (bij het Harlinger strand). Op 4 augustus van 11:00 uur tot 20:30 uur.
 • En last but not least, natuurlijk de vuurwerkshow die voor vrijdag 3 augustus op het programma staat. Na de spectaculaire 'Sail In' wordt het publiek vanaf 23:00 uur getrakteerd op het mooiste vuurwerk. De beste plaats om dit schouwspel te zien is op de Willemshaven.

Kijk voor het volledige programma op de site van de organisatie.

Hoe zit het met het weer?

Het weer is natuurlijk van grote invloed op een evenement zoals de Tall Ships Races. Voor het komende weekeinde ziet het er prima uit. Met een gemiddelde temperatuur van tussen de 23 en de 25 graden lijkt het niet te warm en niet te koud te worden. Wel goed smeren met zonnebrand en wat water meenemen, en dat moet het wat het weer betreft helemaal goedkomen.

Waar is het evenement te volgen?

De Tall Ships Races zijn het volledige weekeinde te volgen bij Omrop Fryslân. Op vrijdag 3 augustus is er vanaf 12:00 uur een livestream op de site en de app van Omrop Fryslân. Ook op de radio wordt het evenement uitgebreid gevolgd, zowel op vrijdag als op zaterdag.

(advertinsje)
(advertinsje)