Aardappelhandelshuis HZPC: "Europa houdt toekomst van aardappelen tegen"

30 jul 2018 - 21:32

Het klimaat in Nederland verandert en dat heeft ook invloed op de aardappelgewassen. Aardappelhandelshuis HZPC vindt dat de focus moet liggen op genetische modificatie, maar het Europese Hof verbiedt dat.

Jordan van Vilsteren, CFO HZPC De Jouwer - Foto: OF, René Koster

"Europa beperkt onze veredelingsmogelijkheden, terwijl we die momenteel juist volop moeten inzetten." Dat stelt Jordan van Vilsteren, directielid van aardappelhandelshuis HZPC uit Joure. Vanwege klimaatverandering en daardoor meer droogte en verzilting, moet er veel worden gedaan om aardappelgewassen klaar te maken voor de toekomst. Het Europees Hof heeft echter verboden daar genetische modificatie bij te gebruiken. Dat zet niet alleen de veredelingstechniek in Europa op achterstand, volgens Van Vilsteren, maar daarmee ook de Europese boeren en de Europese markt. HZPC kijkt dan ook serieus naar mogelijkheden om dat onderzoek buiten Europa te doen.

Juist in tijden met de grote droogte, zoals nu, wordt vaker stilgestaan bij aanpassing van gewassen op de veranderende omstandigheden. Maar dat deed HZPC altijd al als internationaal actieve organisatie, die ook werkt voor landen waar het altijd al droog was. Dat betekent echter niet dat aardappels die voor een droog klimaat zijn ontwikkeld, zomaar de Friese grond in kunnen. Daar spelen veel meer factoren een rol bij.

Luister hier naar de bijdrage van verslaggever René Koster

Trefwoorden: 
onderzoek HZPC aardappel toekomst
(Advertentie)
(Advertentie)