Hoe zitten de Tall Ships Races precies in elkaar?

De Tall Ships Races zijn dit jaar voor de tweede keer in de historie in de haven van Harlingen. Vier jaar geleden was Harlingen de startplaats van de internationale zeilrace en deze keer heeft de Friese havenstad de eer om als finish te fungeren.
© Arthur Smeets
Harlingen is echter niet de eerste Nederlandse stad die de finish mag organiseren: Den Helder (2008), Amsterdam (2000), en Delfzijl (1991) hebben allemaal al eens als finish gediend. De jaarlijkse wedstrijd heeft een lange traditie en veel interessante regeltjes en details.

Oorsprong

Hoewel de schepen al eeuwenlang op de internationale zeeën actief zijn, is de benaming Tall Ship pas recentelijk geïntroduceerd. Dat gebeurde na de Tweede Wereldoorlog toen de schepen een nieuwe bestemming kregen. Vroeger werden Tall Ships met name gebruikt om ladingen van het ene land naar het andere land te vervoeren, maar na de oorlog kregen ze de functie van opleidings- en wedstrijdschip. In die tijd zijn ook de Tall Ships Races ontstaan: een internationaal evenement waarbij veel verschillende zeilreuzen in wedstrijdvorm van de ene naar de andere Europese haven zeilden. Het was de bedoeling om met deze race jongeren enthousiast te maken voor de oude zeilschepen.
De Engelsman Bernard Morgan nam het initiatief voor de race, die bij de eerste editie in 1956 van Torque, via Devon naar Lissabon ging.
© Facebook, Tall Ship Wylde Swan

Deelnemers

De Tall Ships Races zijn bedoeld voor zogenoemde zeilreuzen: grote zeewaardige schepen, veelal met een vierkant tuig. De deelnemers aan de Tall Ships Races worden onderverdeeld in vier klassen: A, B, C en D.
De verschillen tussen de verschillende klassen zijn ook goed te zien bij de deelnemers van deze editie van de Tall Ships Races. Zo is deelnemer 'Black Diamond of Durham' uit Engeland maar 14 meter lang en 17 meter hoog: een klein modern schip. In tegenstelling tot de Kruzenshtern die 114 meter lang is, en 56 meter hoog, met imposante klassieke zeilen.
Het woord Tall Ships in de naam Tall Ships Races refereert dan ook niet aan de grootte van het schip, maar heeft meer te maken met de bemanning (de helft moet bestaan uit jongeren zonder zeilervaring).

De Wedstrijd

De wedstrijd van de Tall Ships Races bestaat uit twee race-afstanden, die enkele honderden nautische mijlen lang zijn, met daar tussenin een 'Cruise in Company'-afstand, waarbij geen wedstrijd wordt gezeild, maar de tijd wordt genomen om de crew te leren kennen, en misschien hier en daar een toeristische haven aan te doen.
Voor deze editie zeilen de deelnemers eerst een race-route van het Engelse Sunderland naar het Deense Esbjerg. Hierna volgt de 'Cruise in Company' van Esbjerg naar Stavanger in Noorwegen, waarna de tweede en laatste race-etappe van Stavanger naar Harlingen op het programma staat.
© Omrop Frysl&an, Simone Scheffer

De Prijzen

De deelnemers aan de Tall Ships Races maken kans op een groot aantal verschillende prijzen.
Verder zijn er prijzen voor:
De prijsuitreiking is zaterdag 4 augustus, om ongeveer 17:00 uur in de Willemshaven in Harlingen.

Vlog

Nienke Sinnema doet mee aan de Tall Ships Races, en vlogt voor Omrop Fryslân over haar avonturen op zee. Bekijk hieronder haar ervaringen op de Wylde Swan, die op dat moment onderweg is van Sunderland naar Esbjerg.
Nienke Sinnema vlogt ûnderweis