Drie branden in twee dagen: Is er een brandstichter actief op Schiermonnikoog?

28 jul 2018 - 11:37

De politie van Schiermonnikoog onderzoekt of er sprake is van brandstichting op het eiland. Bij de derde brand in twee dagen tijd constateerde de brandweer vrijdag dat er drie brandhaarden waren. Dat lijkt misschien verdacht, maar door de droogte zou het ook toeval kunnen zijn, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Ingrid Weerd van de brandweer over de mogelijkheid van brandstichting

Agenten en boswachters van Natuurmonumenten zullen de komende dagen extra surveilleren op het eiland, vanwege het risico op brand. Dat meldt de gemeente Schiermonnikoog.

Burgemeester Ineke van Gent roept inwoners en toeristen op om extra waakzaam te zijn. ''Houd ogen en oren open, en meld natuurbranden direct via 112. Dit is belangrijk voor de veiligheid van onze inwoners, gasten en natuur."

Foto: srfotografie

De brandweer waarschuwt al langer voor de gevaren van de droogte van de afgelopen weken. Door de combinatie met de felle zon is de kans op een brand groot, zegt de brandweer. Een warme uitlaat of een glasscherf kan zomaar een natuurbrand veroorzaken.

Dat er op Schiermonnikoog in twee dagen tijd drie branden waren, kan dus ook toeval zijn, zegt Ingrid Weerd van de Friese brandweer. Ze houdt wel rekening met andere scenario's. "Het is moeilijk te zeggen. Maar brandstichting is zeker iets dat onderzocht wordt."

De directeur van de veiligheidsregio waar de brandweer onder valt laat weten dat hij respect heeft voor de brandweer op het eiland, en voor de partners van de brandweermensen, nadat ze in zo'n korte tijd met zoveel branden geconfronteerd worden. "Je moet het maar doen," schrijft Wim Klijnhuis op twitter. De temperatuur kwam de afgelopen dagen op de Waddeneilanden boven de 30 graden uit.

De drie brandhaarden van de laatste brand waren bij de vuurtoren, aan de Noordzijde van het eiland. In totaal is er 700 vierkante meter natuur afgebrand: twee gebieden van 300 vierkante meter, en een stuk van 100 vierkante meter. Dat meldt de brandweer.

Om het vuur te bestrijden kregen de eilander spuitgasten hulp vanaf de vaste wal. Op het eiland staan twee brandweerauto's, en een extra terreinwagen mei 1000 liter bluswater. Normaal staat er maar één brandweerauto op Schiermonnikoog, maar vanwege de droogte was er al een extra wagen gestationeerd. Op Vlieland is dat ook zo.

Donderdag was de grootste brand op het eiland. Toen is 15.000 vierkante meter natuur afgebrand.

Vrijdagmiddag was er opnieuw brand, midden op Schiermonnikoog. Die brand was snel onder controle. En met hulp van boeren met giertanks vol water waren de brandjes van vrijdagavond ook snel geblust.

Trefwoorden: 
brand Schiermonnikoog
(advertinsje)
(advertinsje)