Oproep aan boeren: "Zet het land onder water voor de weidevogels"

25 jul 2018 - 07:02

Boeren die de mogelijkheden hebben, moeten hun land onder water zetten. Die oproep komt van het Agrarisch Collectief Waadrâne. Hier zijn in het gebied tussen Zwarte Haan en het Lauwersmeer ongeveer 145 boeren bij aangesloten, die weidevogels op hun land willen stimuleren.

Foto: Omrop Fryslân, Jan Dirk de Haan

Door de droogte hebben weidevogels het zwaar, zegt voorzitter Hans Kroodsma. "Door het land onder water te laten lopen, kunnen de vogels gemakkelijker met hun snavels in de grond prikken om voedsel te vinden. Bovendien wordt het insectenleven gestimuleerd, dus er is meer voedsel voor de vogels te vinden."

Groot effect

Jelte Bakker is boer tussen Raard en Lichtaard. Hij zette een stuk weiland bij de Holwerter Feart onder water. Volgens hem had dit onmiddellijk een groot effect. "Er waren heel veel weidevogels. Zo zaten en bijvoorbeeld meer dan veertig kieviten. De vogels hadden er blijkbaar behoefte aan."

Een reportage bij boer Jelte Bakker in Lichtaard

Het valt voor de boeren nog niet mee om aan de oproep te voldoen. Langs het land van Jelte Bakker ligt de Holwerter Feart. Daar staat het water hoog. Door het openzetten van een schuif loopt het land onder water. Lang niet alle boeren kunnen dat doen. Sommige boeren hebben wel een pomp, maar vaak is de capaciteit te gering om het land onder water te zetten.

Ook regels kunnen de oproep tegenwerken. Boeren die in aanmerking willen komen voor de speciale subsidiepotten, die zijn er voor nat land, mogen hun land niet zomaar het hele jaar onder water zetten. Als uiterste datum geldt officieel 15 juni.

"Wij hebben al bij de instantie geïnformeerd of er een uitzondering kan worden gemaakt, maar we hebben nog niets gehoord. We hopen dat ze het door de vingers willen zien", zegt Hans Kroodsma. Jelte Bakker haalt zijn schouders op: "Als wij op alle regels moeten wachten, dan kunnen we wel stoppen met het weidevogelbeheer."

Trefwoorden: 
water weidevogels boeren droogte
(Advertentie)
(Advertentie)