Leeuwarden heeft bijzonder schilderij van de bevrijding terug

24 jul 2018 - 20:13

Na vijf lange, zware bezettingsjaren waren de bewoners van de Dronrijperstraat en de Midlumerstraat in Leeuwarden in april 1945 helemaal blij toen ze zagen hoe de Canadezen met hun tanks door de stad rolden. Een schilderij van de tanks in Leeuwarden, gemaakt door schilder en fotograaf Sjoerd Andringa, was een passend cadeau voor de bevrijders, zo was de gedachte.

Foto: Omrop Fryslân, Jan Dirk de Gaan

Commandant Sydney Radley-Walters nam het geschenk met liefde in ontvangst. Hij bewaarde het zelfs persoonlijk in zijn tank, toen hij en zijn mannen verder optrokken naar Groningen en later naar Leer, Emden en Wilhelmshaven. Toen hij terug in Canada was, hing hij het schilderij aan de muur in zijn kantoor en in zijn huis. Maar nu, na 73 jaar, is het schilderij terug in Leeuwarden.

Verslaggever Jan-Durk de Haan maakte de volgende reportage

Sydney Radley-Walters overleed in 2015, op 95-jarige leeftijd, en toen kwamen zijn kinderen het schilderij weer tegen. "Wij vonden dat het terug moest naar Leeuwarden", zegt Grant Radley-Walters, de zoon van de tankcommandant. "Het kan de mensen aan het denken zetten over de oorlog en de bezetting." Hij nam contact op met het historisch centrum (HCL) in Leeuwarden, dat een plekje voor het schilderij zocht in de kelder van het stadhuis in Leeuwarden.

Foto: Omrop Fryslân

Grant Radley-Walters is zelf inmiddels 68 jaar en moest recentelijk worden behandeld voor kanker. Met zijn kinderen en kleinkinderen maakt hij een reis door Europa, om te laten zien waar zijn vader heeft gevochten. Dinsdag waren ze allemaal in Leeuwarden, voor de officiële overdracht van het schilderij aan de gemeente Leeuwarden.

Kinderen van schilder

Wat zij niet wisten, was dat ze daar ook de kinderen van de schilder zouden treffen. "We vinden het geweldig om ze te ontmoeten", zegt Grant Radley-Walters. De oudste zoon van de schilder - Frans Andringa - weet dat zijn vader aan het einde van de oorlog ondergedoken was bij een boer. Om de kosten van het onderduiken te betalen, maakte en verkocht zijn vader schilderijen. Van de bevrijding heeft hij ook diverse platen gemaakt. "Als gevolg van de bezetting was er toen niet veel te krijgen, maar voor een schilderij van de bevrijding was wel belangstelling", zegt Andringa. Ook zijn vader is vrij recentelijk overleden. Bij het opruimen van de talloze foto's en schilderijen kwam een kopie van het Canadese schilderij aan het licht.

Onthulling

Het schilderij met het bijzondere verhaal hangt voortaan in de kelder van het stadhuis van Leeuwarden. Daar worden regelmatig bijeenkomsten gehouden en voor de bezoekers is het dan te zien. De officiële onthulling werd gedaan door locoburgemeester Herwil van Gelder.

(Advertentie)
(Advertentie)