Bouwvakkers krijgen flesjes water en zonnebrandcrème van het FNV

24 jul 2018 - 19:37

Flesjes water, ijsjes en zonnebrandcrème. Deze dingen zou je verwachten op het strand of op een terrasje, maar vakbond FNV deelde ze uit op diverse bouwplaatsen in Fryslân. Zwaar werk doen met deze warmte betekent flink zweten. De vakbond vindt dan ook dat de bouwvakkers goed moeten drinken, vaker pauze nodig hebben en raadt aan om de twee uur in te smeren.

Boufakkers krije fleskes wetter en sinnebrâncrême fan it FNV

De bouwvakkers zijn blij met het water en de ijsjes, maar de zonnebrandcrème wordt bijna niet gebruikt. "Bouwvakkers zeggen dat ze geen zonnebrandcrème gebruiken, omdat ze al bruin zijn. Maar het gaat niet alleen om het verbranden, maar ook om de schadelijke uv-straling waartegen de crème bescherming biedt", zegt Sabine de Vriend van vakbond FNV. Ze hoopt dan ook dat de mannen toch zullen smeren, omdat volgens haar huidkanker veel voorkomt bij bouwvakkers.

We moeten genoeg drinken en het eten mogen we zeker niet overslaan.

Siep Bruining, opzichter Friso Bouwgroep

Opzichter Siep Bruining vindt het wel een mooie actie dat de FNV op zijn bouwplaats langskomt. Bruining werkt voor de Friso Bouwgroep en met zijn mannen zijn ze sinds februari aan het bouwen op het terrein van een zorgboerderij in Oppenhuizen. De warmte is tot dusver nog wel vol te houden, maar de bouwvakkers moeten er wel om denken.

Foto: Omrop Fryslân

Veel bouwvakkers hebben niet zo'n probleem met de warmte, maar voor anderen zijn het wel heel lange werkdagen zo. Een tropenrooster is echter niet ingevoerd op de bouwplaats in Oppenhuizen. "Ik heb het de jongens wel gevraagd, maar ze willen dat niet. Dan moeten ze eerder van huis, maar je kunt toch niet eerder op bed met deze warmte", zegt Bruining.

De FNV is tevreden met wat ze op de bouwplaatsen aantreffen, zegt Sabine de Vriend. "Ze houden rekening met de warmte, hebben meer rust, zoeken de koelte op en drinken veel."

Trefwoorden: 
water warmte FNV bouwvakkers
(Advertentie)
(Advertentie)