Loting voor PC dit jaar helemaal anders

24 jul 2018 - 19:27

De voorbereidingen van de PC zijn in volle gang. Voor de 165ste keer zal het Sjûkelân in Franeker woensdag 1 augustus compleet in het teken staan van deze wedstrijd. Dit jaar zijn er ook vele andere kaatswedstrijden, met internationale teams. Maar wat nog het meest verandert is de loting op maandag.

In plaats van de traditionele loting, is er nu een heel muziektheater omheen gebouwd, met daarin de officiële loting verwerkt. Het moet een ode aan het kaatsen worden. ''Kaatsen is meer dan alleen de sport. Het is ook cultuur, maar vooral de beleving van de kaatsliefhebber'', vertelt Bonnema, voorzitter van HEEDAAR!. Deze organisatie verzorgt de hele kaatsweek.

De teksten en liedjes, die in het stuk voorkomen, zijn van Baukje Wytsma en Romke Toering. Peter van der Zwaag en Clara Rullman hebben ook liedjes geschreven en de andere muziek gecomponeerd. Met een koor van acht mensen, een groep blazers en strijkers, zullen ze de muziek live spelen met het theaterstuk.

Komponisten Peter van der Zwaag en Clara Rullmann - Foto: Jeroen Boersma, Omrop Fryslân

Behalve de PC, staat er van 30 juli tot en met 5 augustus nog veel meer op het programma. Maandag om negen uur 's avonds begint de loting, met het muziektheater eromheen. Dinsdag wordt er door de vrouwen gekaatst met de zachte bal, op het Raadhuisplein en de Voorstraat. Woensdag wordt de 165ste PC gehouden op het Sjûkelân.

Van donderdag tot en met zaterdag staat Franeker in het teken van het Europese kampioenschap kaatsen, met diverse disciplines. Onder meer muurkaatsen en het spectaculaire Llargues worden op diverse plaatsen in de stad gespeeld. Zondag wordt de kaatsweek afgesloten met de jongenswedstrijd, als generale voor de Freule.

De loting van de PC is op maandagavond live te volgen vanaf 21.00 uur op Omropfryslan.nl en via de Omrop-app.

Trefwoorden: 
kaatsen Franeker PC loting
(advertinsje)
(advertinsje)