Kennismaken met Fryslân: Mohamad is vrijwilliger op Welcome to The Village

22 jul 2018 - 13:00

Festivals draaien met name op vrijwilligers. Ze helpen bij het opbouwen van het festival, ze werken in de horeca of maken het terrein schoon. Als dank krijgen ze de entree gratis, of ontvangen ze munten voor het evenement. Maar voor Mohamad betekent het vrijwilligerswerk nog wat meer. Hij is een van de 'nieuwkomers' die door Welcome to The Village is uitgenodigd om op het festival als vrijwilliger werkervaring op te doen, nieuwe vrienden te maken en om kennis te maken met de festivalcultuur in Nederland.

Mohamad is 22 jaar oud en anderhalf jaar geleden gevlucht uit Syrië. Hij woont tegenwoordig in Sneek. "Sneek is de beste stad", zegt hij. Hij heeft het naar zijn zin in Nederland. Welcome to The Village vindt hij heel leuk. Vier dagen lang krijgt Mohamad allerhande taken: "Gister moest ik het verkeer regelen, vandaag is het veiligheid. Als mensen vragen hebben of de weg niet weten, dan help ik ze daarbij." Mohamad neemt zijn werk zeer serieus, en helpt daar waar het moet en kan. "Pas als mijn werk klaar is, mag ik gaan feesten."

Ik heb vier maanden in een tent geslapen in Griekenland. Ik moest daar wachten om de grens over te kunnen steken. Als ik deze tenten zie denk ik daar niet aan terug. Ik heb een nieuw leven nu.

Mohamad Alhanfich

Stiekem vindt hij het feesten bij Welcome to the Village het leukst. Alle mensen die blij zijn, gezellig met elkaar dansen en drinken. "Dit is een plek om te genieten." En dat doet Mohamad dan ook. Laat in de nacht, rond een uur of 3, zoekt hij zijn bed op in zijn tentje op de camping. Het is voor Mohamad niet de eerste keer dat hij in een tent slaapt. "Ik heb vier maanden in een tent geslapen in Griekenland. Ik moest daar wachten om de grens over te kunnen steken. Als ik deze tenten zie denk ik daar niet aan terug. Ik heb een nieuw leven nu."

Foto: Omrop Fryslân

Vakantie heeft Mohamad niet nadat dit festival klaar is. "Ik ga naar de zomerschool om de Nederlandse taal beter te leren en mijn inburgering te halen." De ijverige nieuwkomer is van plan om in september te beginnen met een opleiding tot automonteur. "Dat is echt mijn droom, om automonteur te worden hier in Nederland."

IepenUp, Innofest en Rijksuniversiteit Groningen werken samen aan het project 'New Faces'. Afgelopen jaar was er op Welcome to the Village al een proef van dit project. IepenUP onderzoekt hoe festivals het beste een bijdrage kunnen leveren aan de integratie, en hoe dit het beste georganiseerd kan worden. Ook bij de festivals Oerol en Into the Great Wide Open zijn nieuwkomers zoals Mohamad betrokken.

(advertinsje)
(advertinsje)