Langzaam meer duidelijkheid over steekpartij in Lübeck

Er wordt langzamerhand steeds meer duidelijk over de steekpartij vrijdag in een bus bij de Duitse stad Lübeck. Daarbij raakten twee Friese jongeren gewond. Een 21-jarige man uit Leeuwarden was er slecht aan toe, maar is inmiddels buiten levensgevaar. De dader, een 34-jarige Duitser van Iraanse komaf, wordt verdacht van poging tot moord.
© ANP
Volgens Ulla Hingst, hoofdofficier van justitie in Lübeck, is de stad geschrokken van wat er is gebeurd. ''Lübeck is erg geschrokken. We zijn blij dat er geen doden zijn gevallen en dat het leven van de 21-jarige man uit Fryslân kon worden gered. Gelukkig is hij niet meer in levensgevaar.''
Haadoffisier fan justysje
De 21-jarige Fries zal waarschijnlijk maandag worden gehoord door justitie, als zijn gezondheid dat toelaat. ''Het moet wat zijn gezondheid betreft wel kunnen, maar wij hopen aanstaande maandag met hem te kunnen praten'', zegt Ulla Hingst.

Motief

Over het motief van de 34-jarige Duitse verdachte is nog niet bekend. ''De verdachte zwijgt tot dusver'', volgens de hoofdofficier van justitie. ''Wel kunnen we zeggen dat het een bewuste actie was van de dader. Op basis van de beelden van de videocamera's in de bus wordt de dader ook verdacht van poging tot moord.''
Naar aanleiding van de beelden denkt de politie dat het doel van de verdachte was om de volle bus in brand te steken en zo veel mensen te verwonden. Dat er daarbij doden zouden vallen, nam hij op de koop toe.
Dútser wurdt fertochte fan poging ta moard op Fries