Omrop Tip: Buro de Vries in Molkwerum

21 jul 2018 - 10:30

Tussen de IJsselmeerstadjes Stavoren en Hindeloopen ligt Molkwerum, een dorpje met zo'n 400 inwoners. Bij het horen van de naam Molkwerum wordt doorgaans gedacht aan de beroemde Molkwarder koek. In koek die werd gemaakt in de ambachtelijke bakkerij in het dorp, maar tegenwoordig uit de ovens van een bakkerij in Joure komt. Het bakkerswinkeltje is vandaag de dag een museum met de inrichting van het vroegere winkeltje, een ouderwets ingerichte woonkamer en een zolderverdieping met visserstuig en oude foto's.

it Bakkerswinkeltsje, Molkwar - Foto: Omrop Fryslân

Molkwerum heeft echter veel meer te bieden dan alleen de koek. Het dorpje heeft een bijzondere geschiedenis. Zo vond er in de 14e eeuw, net als in Warns, een strijd plaats tussen Hollanders en Friezen. Molkwerum heette toen toen Molckenhuys. Later veranderde dat in Molcwere, afgeleid van 'melkweren', stukken land met veel water en geschikte grond om melkvee te weiden.

strjitsje yn Mokwar - Foto: Omrop Fryslân

Doolhof van het Noorden

Molkwerum is gebouwd op zeven eilandjes. De dorpsbewoners hadden contact met elkaar via 27 bruggetjes en planken over het water. Door de chaos aan straatjes, kanalen en bruggetjes werd Molkwerum ook wel het doolhof van het noorden genoemd. Tegenwoordig zijn veel sloten gedempt. Desondanks is de oude structuur behouden gebleven en her en der terug te vinden.

Ien fan de sleatsjes yn Molkwar - Foto: Omrop Fryslân

Van de 16e tot het einde van de 17e eeuw was Molkwerum een belangrijk vissersdorp, met een zeehaven en een eigen sluis om in het veilige binnenwater te kunnen komen. In de hoogtijdagen had het zelfs een eigen handelshuis in Amsterdam. Door deze internationale contacten bouwde Molkwerum - net als in Hindeloopen - een eigen cultuur op, met een eigen taal, een eigen klederdracht en schilderkunst.

De taal die werd gesproken, had kenmerken van het oud-Fries. Het werd in de 17e en de 18e eeuw beschouwd als het echte Fries, waardoor mensene van heinde en verre naar Molkwerum kwamen om de taal te horen en te bestuderen. Zo heeft er ooit een rijke Italiaanse hertog in Molkwerum gewoond, en had ook Gysbert Japicx korte tijd een woning in het dorp.

Molkwerum was beroemd om de handel in zwanenpekelvlees. In het dorpswapen is de zwaan nog terug te vinden: een witte zwaan in een zwart veld.

Sint Lebuïnustsjerke, Molkwar - Foto: Omrop Fryslân

Recreatie

Tegenwoordig heeft Molkwerum een kleine 400 inwoners. Gedurende de zomermaanden krijgt het dorp er echter een groot aantal inwoners bij, in de vorm van toeristen die op camping it Séleantsje, bungalowpark Piacco of in een bed and breakfast accomodatie hun thuis vinden. Voor deze toeristen zijn in het dorp meerdere informatieborden neergezet. Verder worden er rondleidingen georganiseerd.

Camping it Séleantsje - Foto: Omrop Fryslân

Er zijn ook zaken die dringend de aandacht vragen in het dorp. Zo gaat bijvoorbeeld basisschool it Swannenêst op 1 augustus dicht. Een werkgroep is op dit moment bezig om een plan te ontwikkelen voor de toekomst van het lege schoolgebouw. Daarnaast is de oude sluis in het dorp verwaarloosd en nodig aan een opknapbeurt toe.

Basisskoalle "it Swannenêst" - Foto: Omrop Fryslân

Het radioprogramma Buro de Vries zit deze zomer op het dorpsplein. In dit jaar van LF2018 gaat het Buro op zoek naar de verschillende dorpsgemeenschappen (mienskippen) van Fryslân. Tien weken lang, van 8 juli tot en met 9 september, iedere zondag van 11:00 tot 13:00 op 92.2 FM.

(Advertentie)
(Advertentie)