Hielke Nienhuis doet mee aan een van 's werelds zwaarste triatlons

20 jul 2018 - 08:39

In het rijtje van de zwaarste en gevaarlijkste triatlons van de wereld staat de iconische Ironman op Hawaii bovenaan. Vlak daarachter komt de Norseman in Noorwegen, waar 3,86 kilometer gezwommen, 180,2 kilometer gefietst en 42,195 kilometer gelopen wordt. Het zijn de gebruikelijke triatlonafstanden, maar niets is 'normaal' aan deze wedstrijd.

Het water tussen de fjorden is zo'n acht tot twaalf graden. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt de Norseman zwaarder en zwaarder. Dit jaar doet er een Fries mee: Hielke Nienhuis uit Lekkum. Het is bijzonder dat je mee mag doen. Bij de Norseman is er plaats voor maximaal 250 deelnemers. Na jaren van hopen om te worden uitgenodigd, is het Nienhuis gelukt. Hij is ingeloot en mag meedoen aan wat volgens triatleten zelf als 'de meest wrede triatlon van de wereld' wordt beschouwd.

"Ik zou liegen als ik zeg dat ik er niet tegenop zie", zegt Nienhuis. "Het moment dat de voorkant van de veerboot opengaat en dat ik tussen al die mannen het water tussen die fjorden in spring vanaf zes, zeven meter hoogte. Maar ik heb er ook zin in."

Foto: Omrop Fryslân

In de strijd tegen de elementen is er ook nog een andere strijd: de strijd om een zwart of een wit T-shirt. De eerste 160 deelnemers die bij het laatste onderdeel, de marathon, finishen op een hoogte van bijna 2.000 meter. Ze lopen dan bij de berg op en krijgen bij de finish een zwart shirt. De andere deelnemers krijgen een wit shirt. Ze lopen een net iets vlakkere route.

Foto: Omrop Fryslân

Hielke Nienhuis doet mee aan de Norseman in Noorwegen

De laatste Fries die meedeed is nu de trainer van Nienhuis. Jacob Veenstra deed in 2013 en 2014 mee aan de Norseman. Hij eindigde toen als 12e en 13e. Veenstra won dit jaar de Frysman, de triatlon in Warns.

Hij zag hoe mensen zichzelf tegenkomen op de route. "Alles wat 'moeder natuur' over je heen kan gooien tijdens de Norseman gooit ze over je heen", zegt Veenstra.

"Ik denk dat een Norseman niet alleen een fysieke, maar ook een geestelijke voorbereiding nodig heeft, al helemaal het laatste deel bergop. Dan loopt er geen pad meer. Dan kun je alleen maar klimmen", vertelt Veenstra.

Foto: Omrop Fryslân

Omdat de marathon zo gevaarlijk is, loopt er de hele tijd een begeleider mee. In het geval van Hielke is dat zijn vrouw Marja. "Een enorme verantwoordelijkheid", zegt ze. "Het maakt het extra spannend, maar ook mooi omdat je het echt samen doet."

Er ligt ook een andere taak voor Marja. Wanneer de temperatuur van het water dusdanig koud is en de atleten de wetsuits niet zelfstandig uit kunnen trekken, moet zij ook in actie komen. "Gelukkig hebben we dat kunnen oefenen."

Volgens trainer Veenstra is Nienhuis er klaar voor. "Zeker het einde bergop zal je met jezelf confronteren. Ik denk dat Hielke sterk in zijn hoofd is. De zwaarste triatlon volbrengen is niet iets dat je zomaar even doet. Als je dat kunt, ben je een echte baas."

De Norseman werd voor het eerst in 2003 georganiseerd. Er deden toen 21 deelnemers mee. Het parcoursrecord is in handen van Lars Christian Vold, een Noor. Hij volbracht de triatlon in 2017 in 9 uren, 51 minuten en 10 seconden. Bij de vrouwen staat het record op naam van Anne Nevin, eveneens afkomstig uit Noorwegen.

Hielke Nienhuis' record op de triatlon ligt op 11 uren en 15 minuten. Hij haalde die tijd in Almere.

Bron: https://nxtri.com

(advertinsje)
(advertinsje)