Burgum 'trots' op nieuwe doorgaande 'grutte dyk'

19 jul 2018 - 19:54

Het dorp Burgum is trots op de vernieuwde 'grutte dyk' (grote weg) door het dorp. De weg werd donderdag geopend door gedeputeerde Johannes Kramer en wethouder Rommert Dijk van Tytsjerksteradiel. In het verleden was oversteken een toer op de H.W.K. Ridder van Huyssen van Kattendijkeweg, zoals de weg officieel heet. Er is nu veel minder doorgaand verkeer en Burgum is een stuk groener en leefbaarder geworden. "Het is eigenlijk meer één dorp geworden en daar ben ik trots op", zegt voorzitter Piet Bruining van Plaatselijk Belang.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Verslaggever Onno Falkena was bij de opening van de weg door Burgum

Volgens de gegevens van de gemeente Tytsjerksteradiel is de verkeersstroom door het dorp zeker de helft minder geworden sinds de opening van de Centrale As aan de westkant van het dorp. "Alleen wie in Burgum moet zijn, komt hier nog", zegt wethouder Rommert Dijk. "Maar af en toe rijdt er nog wel een verdwaalde buitenlandse vrachtwagenchauffeur, die de navigatie nog niet heeft aangepast, door het dorp. Blijkbaar heeft dat nog wat tijd nodig."

Gedeelde ruimte

De vernieuwde grutte dyk ziet er heel anders uit. De weg is smaller met op een aantal kruispunten gedeelde ruimte (shared space) in plaats van stoplichten. "Dat is wellicht even wennen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt", vertelt Dijk. De gemeente heeft uitgebreid overleg gepleegd met een aparte praatgroep van omwonenden over de precieze inrichting.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Gedeputeerde Johannes Kramer

Middenstandsvereniging HIMBO was wel kritisch over de herinrichting, want minder verkeer betekent al snel ook minder klandizie. Volgens Bruining van Plaatselijk Belang heeft Burgum echter een ijzersterke troef in handen in de vorm van gratis parkeren. "Er zijn mensen die uit Leeuwarden of Drachten hierheen komen om te winkelen. Als we nu ook zorgen voor wat activiteiten, dan komt dat helemaal goed."

Meer dorpen

Burgum is een van de dorpen waar de doorgaande weg opnieuw is ingericht sinds de afronding van de Centrale As. In Hurdegaryp wordt nog volop gewerkt aan het opleuken en herinrichten van de doorgaande Stationsweg. Daar is na de zomervakantie de officiële opening. Ook in Veenwouden wordt de doorgaande weg aangepakt.

(advertinsje)
(advertinsje)