Minder water gebruiken? Met deze vijf tips kom je een heel eind

Crisisoverleg bij Rijkswaterstaat, waarschuwingen van waterbedrijf Vitens en inspecties van het Wetterskip: heel Fryslân heeft al weken te maken met de droogte. Instellingen doen hun best om de gevolgen van de droogte zoveel mogelijk te beperken. Maar ook wij Friezen kunnen een steentje bijdragen door thuis of op het werk minder water te gebruiken. Iedere dag gebruiken we gemiddeld ongeveer 120 liter water. Het grootste gedeelte van dat water wordt gebruikt voor wassen, schoonmaken en het doorspoelen van het toilet. Hoe je minder water kunt verbruiken? Met deze vijf bespaartips kom je een heel eind.
Hânnen waskje © Shutterstock.com

1. Vang je koude douchewater op

Een douche nemen is met dit warme weer natuurlijk al snel verleidelijk. Toch valt er voor de meesten van ons heel wat water te besparen. Een eenvoudige optie is om een emmer water mee te nemen onder de douche. De eerste liters water zijn vaak toch koud, dus die kun je prima opvangen in een emmer. Met dit water kun je bijvoorbeeld weer de planten water geven of het zwembad buiten vullen. Probeer ook niet langer dan vijf minuten onder de douche te staan. Hiermee bespaar je niet alleen water, maar ook energie.

2. Zet de vaatwasser op de ecostand

Het ecoprogramma van jouw vaatwasser gebruikt namelijk minder water. Het verschilt een beetje per model, maar gemiddeld zou het ongeveer zes liter besparen. Wil je het echt goed doen? Was dan gewoon op de oude manier af, dat is nog beter voor het milieu. Nog een bijkomend voordeel: de beste gesprekken worden gevoerd tijdens het afwassen.

3. Gebruik droogshampoo

Misschien niet bij iedereen bekend, maar zeer populair op campings en festivalterreinen: droogshampoo. Geen fles met vloeibaar goud dat in het haar wordt gesmeerd om daarna met water weer uit te spoelen, maar een bus met poeder dat in het haar gestrooid of gespoten wordt, om het daarna uit te borstelen. De droge shampoo moet vooral op de wortels van het haar worden aangebracht, dichterbij de hoofdhuid. Het poeder neemt binnen een paar minuten het vet op dat zich langzaamaan vormt in het haar, en dat vet kan daarna met een kam of een borstel uit het haar worden geborsteld. Een fijne bonus van het droog douchen: deze shampoos worden ook snel gebruikt als stylingsproduct.

4. Druk op de bespaarknop van de wc

Om jouw toilet door te spoelen is veel water nodig. Het toilet is verantwoordelijk voor ruim een derde deel van het dagelijkse watergebruik. De meeste nieuwere toiletten hebben twee knopjes boven het toilet: een voor de kleine en een voor de grote 'boodschap'. Probeer vaker het kleine knopje te gebruiken. Dat bespaart jou veel water. Wil je het echt goed doen, dan kun je een tank aanleggen die regenwater gebruikt om het toilet door te spoelen. Maar, dan moet er natuurlijk wel genoeg regen vallen.

5. Geef jouw planten 's ochtends en 's avonds water

In de zomermaanden is het beter om jouw planten op de vroege morgen water te geven, of 's avonds. 's Middags is het het warmst en dat levert een groot temperatuurverschil op. Ook verdampt er midden op de dag veel water, zonder dat de planten er iets aan hebben. Bedenk je ook goed welke planten iedere dag water nodig hebben, en welke best een keer een dag zonder kunnen.